Tips rondom verschonen en badderen – van kraamverzorgenden

tips rondom verschonen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wekelijks schrijft kersverse mama Corinne over wat ze allemaal meemaakt in de wondere wereld van spuugdoeken, tummytubs, kolfapparaten en poepluiers… Deze week deel 4 uit de serie ‘Tips van de kraamverzorgende’.

Tips van de kraamverzorgende

Met dank aan mijn eigen lieve kraamverzorgende, m’n (schoon)moeder en een berg lezeressen op Facebook verzamelde ik een hele berg tips voor (aanstaande) kersverse moeders. Zo schreef ik de vorige keer over tips rondom de bevalling, en deze keer deel ik tips (waar ik zelf veel aan gehad heb) rondom het badderen met je bibi:)

Tips rondom verschonen en badderen

* Omkleden in de badkamer

Dit kan niet in elke badkamer, maar bij ons wel en ik vond het een geniale tip van onze kraamverzorgende: kleed je kindje voor en na het badderen om in de badkamer, dat is lekker warm. Als je met je kindje gaat douchen, kun je het aankleedkussen bijvoorbeeld op de wasmachine leggen.

* Vouw de kleertjes om een warme kruik

Ga je je pasgeboren kindje badderen of verschonen? Vouw dan de schone kleertjes van tevoren om een kruik heen. Zo worden ze alvast lekker warm. Let wel op dat de drukknoopjes niet te heet worden!

* Gebruik een rompertje als shirtje

Vaak is het helemaal niet nodig om een t-shirtje aan te doen: een broekje met een tof rompertje erboven staat superleuk.

* Stop de babysokjes in een waszakje

Ooh wat zijn die sokjes klein! Nou raak ik al mijn ‘volwassen’ sokken al kwijt in de wasmachine, dus die babysokjes verdwijnen helemaal snel. Daarom verzamel ik ze in een waszakje en stop dat in de wasmachine. Ideaal! En oh ja, daarna hang ik ze te drogen aan zo’n klein droogmolentje met knijpers (die je bijvoorbeeld bij Blokker of IKEA kunt kopen).

* Niet aan de voetjes omhoog tillen

Til je pasgeboren kindje niet aan z’n voetjes omhoog bij het verschonen. Op de een of andere manier wil je dat automatisch wel doen, maar onze kraamverzorgende drukte ons op het hart om dat niet te doen. De heupjes worden hierdoor namelijk te veel gestrekt en dat is niet goed. Dat is ook de reden waarom kindjes bij de geboorte officieel niet gemeten worden – door het strekken van de beentjes worden de heupen ook te veel gestrekt. Wil je het kontje omhoog krijgen om de luier eronder te schuiven, doe dat dan door met je hand zijn of haar onderruggetje iets omhoog te tillen.

* Bewaar de billendoekjes met de opening naar beneden

Pasgeleden heb ik weer wat wegwerp-billendoekjes ingeslagen voor onderweg, bij zo’n fijne 1+1 gratis-actie. Ik kreeg de tip om deze doekjes, als je ze nog niet gebruikt, op z’n kop te bewaren, dus met de opening naar beneden. Zo zakt alle olie naar beneden, dus naar de eerste doekjes, en als je ‘m dan in gebruik neemt zijn ook de eerste doekjes nog goed vochtig.

* Het rompertje kun je dus naar beneden uitdoen

Voor heel veel vaders en moeders was het filmpje dat vorig jaar viraal ging een eye-opener: je kunt rompertjes dus ook naar beneden uitdoen. In dit filmpje wordt geshowd hoe. Dat is dus dé ideale oplossing bij een vieze poepromper: die hoeft dan niet over dat schattige babyhoofdje getrokken te worden.

* Twee aankleedkussens

In ons huis – een appartement – is het niet nodig, maar voor mensen met een trap in huis is dit een hele fijne tip: koop een tweede aankleedkussen. Dan hoef je niet telkens naar boven te lopen als je je kindje moet verschonen.

>> Als je aanvullingen hebt- laat ze dan hieronder weten en help zo andere mama’s!

Nog meer babytips van kraamverzorgenden!

>> Deel 1: Tips rondom de bevalling

>> Deel 2: Tips voor in de kraamtijd

>> Deel 3: Tips bij zieke baby’s

>> Deel 5: Algemene tips

One comment

  1. 1

    Super tips! Nog een tip waar onze kleine meid veel aan heeft gehad: mocht je kindje na een badje maar blijven huilen van de kou en het afdrogen vervelend vinden, kun je hem of haar ook droog föhnen. Klinkt misschien een beetje raar, maar werkt SUPER!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*