Yes! We krijgen een tweede (of derde/vierde/vijfde) kindje!

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Hoi lieve mama’s! Mijn naam is Femke en ik ben pedagoog en eigenaar van Online opvoeden. Online opvoeden biedt dagelijks leuke en leerzame blogs over het opvoeden en opgroeien van jonge kindjes én biedt de mogelijkheid om je individuele opvoedvraag te stellen. Vandaag mocht ik een blog schrijven voor Babyblog, superleuk! Lezen jullie mee?

Wordt jullie gezin uitgebreid met nog een prachtige kleine spruit? Fantastisch zeg, gefeliciteerd! Vanaf nu zullen jullie waarschijnlijk langzaam gaan beginnen met de voorbereidingen. Hebben jullie ook al bedacht dat het belangrijk is om je oudere kindje(s) voor te bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid? Dit is erg belangrijk, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Ik geef 5 tips om om dit succesvol te doen!

1. Vertel je kind niet dat er een nieuwe speelkameraadje komt.

Huh? Is dat niet goed dan? Nou het klinkt natuurlijk erg leuk, maar de pasgeboren baby zal voorlopig nog helemaal geen speelkameraadje zijn. In de ogen van jouw kind is de baby straks geen speelkameraadje, maar een wezentje dat heel veel huilt, slaap en spuugt. En het vraagt ook nog eens superveel aandacht van papa en mama!

2. Vertel je kind wat hij dan wél kan verwachten.

Door een realistisch beeld te schetsen, kan je je kind goed voorbereiden. Vertel dus heel eerlijk dat de baby in het begin heel veel zal slapen, eten en huilen en veel aandacht van jullie zal vragen. En mama zal af en toe zo moe zijn door de nieuwe baby, dat ze misschien zelfs wat dutjes moet doen.

3. Betrek je kind bij de voorbereiding op de komst van de nieuwe baby.

Als je je kind betrekt bij de voorbereidingen, zal hij zich een onderdeel van het leven van de baby voelen. Ik snap best dat je je kind niet het behang of de kinderwagen laat uitzoeken, maar er zijn ook heel veel dingen die je kind wél kan. Kan je kind misschien een mandje vullen met luiers? Een mooie tekening maken voor boven het bedje? De knuffeltjes op een rijtje zetten? Of mooie slabbetjes uitzoeken?

4. Geef je kind zoveel mogelijk positieve aandacht.

Je kindje krijgt een nieuwe positie in huis en hier kunnen ze best onzeker over zijn. Vinden papa en mama mij straks nog wel net zo lief? Wil mama nog wel boekjes aan mij voorlezen? En wil papa nog wel met mij voetballen? Geef je kindje dus veel complimenten om onzekerheid te voorkomen en praat gerust samen over de nieuwe situatie.

5. Onthoud dat je kind je superdierbaar is, net als de nieuwe baby!

Straks heb je gewoon twee (of drie/vier/vijf) prachtige kinderen! Laat je kindje(s) merken dat zij je ook nog steeds superdierbaar zijn. Je kan bijvoorbeeld een dagje op pad gaan met alleen je kind om te laten weten dat hij
speciaal voor je is of je kan een cadeautje geven ‘van de nieuwe baby’!
Ondanks alle voorbereidingen weet je niet hoe je kind straks zal reageren. Het kan zijn dat hij je
overal bij wil helpen, dat hij weer in bed gaat plassen, dat hij ineens heel veel driftbuien krijgt of juist superlief is voor de baby! Het kan allemaal gebeuren en het is allemaal normaal. Blijf goed met je kindje
praten en zorg ervoor dat hij genoeg aandacht van jullie krijgt. Dan wordt de baby een prachtige
aanvulling op jullie gezin!

Welke tips heb jij nog voor andere ouders?

Wil je meer weten over het opvoeden en opgroeien van je jonge kindje? Neem dan een kijkje op
onlineopvoeden.nl of op facebook.com/onlineopvoeden. Zie ik je daar?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*