Het eetdagboek van een zwangere vrouw #6

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Food4Balance-karin hermans 6Gastblog door voedingsexpert Karin Hermans van food4balance. Zij zal vanaf vandaag wekelijks feedback geven op het eetdagboek van de zwangere Eva. De kennismaking lees je hier.

Lees hier deel 5 van het eetdagboek.

Suiker tijdens de zwangerschap

Wat ons positief opvalt is dat in het voedingspatroon van Eva relatief weinig suiker voorkomt. Eva´s voedingspatroon is heel afwisselend met veel groenten, fruit en vezels. De weinige suikers die zij eet, wijken af van het landelijke gemiddelde. Er circuleren meerdere cijfers maar waar het gemiddeld op neerkomt is dat de Nederlander 40 kilo suiker per jaar binnen krijgt.

Je kan je voorstellen dat dit echt te veel is. Suiker is een goedkoop ingrediënt dat snel producten op smaakt maakt. Vandaar dat het veel toegepast wordt in de voedingsindustrie. Kokosbloesem en palmsuiker zijn goede zoetvervangers. Ze bevatten wel calorieën, dus jen kan er niet eindeloos van eten, maar ze laten je bloedsuikerspiegel veel minder stijgen, en behalve dat ze heerlijk smaken, leveren ze ook vitamines en mineralen.

Er is weinig in formatie op het internet te vinden over suikergebruik in de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Wij zijn een voorstander van zo min mogelijk gebruik van geraffineerde suikers. Tegenwoordig wordt er veel over suiker gezegd. Vaak wordt overgewicht in verband gebracht met het vele suikergebruik. Helaas is er weinig aandacht voor de invloed van suiker op het lichaam en het lichaampje van de baby.

Suiker heeft een grote invloed op je weerstand en verstoort de opname van belangrijke bouwstoffen. Met name calcium en magnesium. Ook kan het leiden tot een chroomtekort. Wij zien, net zoals de landelijke cijfers aantonen, vaak een tekort van deze mineralen. Suiker berooft het lichaam daarnaast ook van vitamines die nodig zijn voor het ontgiften en zorgen voor een goede DNA-opbouw van de baby.
Behalve de invloed op de weerstand en het verstoren van de opname, ontwikkelt suiker ook een zoete smaak bij je baby. Hoe meer zoet jij eet als aanstaande moeder, hoe zoeter de smaakontwikkeling van je kindje zal zijn. Jouw kindje zal dan ook meer behoefte hebben aan zoet, wat een gezonder eetpatroon in de weg zal staan. Dus als jij het jezelf straks makkelijk wil maken als je baby eenmaal over gaat naar de vaste voeding, eet dan nu zo weinig mogelijk zoet. En als je dan toch over gaat naar vaste voeding, start dan met groente in plaats van fruit, ook dit zorgt ervoor dat je kindje een minder zoete smaak ontwikkelt.

Heb jij een vraag over suiker of suikervervangers? Reageer dan hieronder of mail naar info@babyblog.nl

Over food4balance
In onze landelijke praktijk begeleiden wij (aanstaande) moeders op het gebied van voeding en leefstijl. Wat uniek is aan onze methode is dat wij altijd eerst bekijken of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, voldoende drinkt en sport en voldoende ontspanning krijgt. Onze begeleiding is altijd maatwerk, met maar één doel: fit zwanger en een fitte moeder zijn. Food4balance: de beste start voor jou en je baby.

Karin Hermans is één van coaches van food4balance. Zij heeft zich helemaal gespecialiseerd in de voeding en leefstijl voor in en na de zwangerschap. Zij is ook de persoonlijke coach van Eva. Karin Hermans: “Wij geloven dat een gezond kind zich goed kan ontwikkelen in de maatschappij en dit begint al in de buik van de moeder”.

Alle artikelen en recepten van Karin bekijk je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*