Laat ik mijn kind sap of water drinken?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Kinderen drinken tegenwoordig veel limonade, vruchtensap en andere frisdranken. Er wordt gezegd dat dit eigenlijk helemaal niet zo goed voor kinderen is. Waar moet je op letten als het gaat om het drinken van je kind(eren) en hoe kan je ze laten wennen aan water? In deze blog geven we informatie, tips en weetjes.

Hoeveelheid suiker

We beginnen met een foto die laat zien hoeveel suiker er in verschillende dranken zit. Je ziet dat alleen water, thee en light frisdrank geen suiker bevatten. Let wel op bij light frisdrank: de zoetstoffen die hierin zitten zijn vaak niet veel beter voor je lichaam dan gewone suiker. Drankjes als diksap en vruchtensap worden vaak bestempeld als ‘gezond’, maar ook in deze drankjes zit veel suiker [1].

Wat kunnen kinderen het beste drinken?carafe-505203_960_720

Laat ze vooral water drinken. Je kind heeft elke dag veel vocht nodig. Vocht krijg je kind dus binnen als ze water drinken, maar ook via voeding, sappen, melkproducten, frisdrank en andere drankjes. Het nadeel van deze producten is dat er vaak andere stoffen in zitten, zoals suiker en andere toevoegingen, die minder goed zijn voor het lichaam van je kind. Daarom is, verrassend, water de meest effectieve manier om je kind van vocht te voorzien.

Wist je dat: in een pakje Wicky zitten vijf suikerklontjes [1]

Wennen

Voor kinderen kan het drinken van water lastig zijn, omdat er geen smaak aan zit, maar dat heeft ook als voordeel dat ze het niet echt vies kunnen vinden ;-). Het beste kan je zo vroeg mogelijk beginnen met je kindje water te laten drinken, dan wennen ze er alvast aan [1]. Ook kruidenthee is een prima optie om te drinken. Het is lekker warm en heeft een smaakje, wat het aantrekkelijker kan maken voor je kind. Daarbij is afgekoelde thee vaak ook geliefd bij kinderen!

Wist je dat: peuters drinken dagelijks 2,3 glas zoete drank – vooral diksap en siroop – tegenover 1,1 glas water [2]

Zo laat je je kindje wennen aan water

Is je kind gewend om veel frisdrank te drinken en wil je dit eigenlijk afleren? Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je uitleggen dat jullie vanaf nu meer water gaan drinken. Breng het aantal glazen frisdrank bijvoorbeeld eerst terug naar een per dag. Voor jonge kinderen kan je ongemerkt het sap steeds een beetje meer verdunnen met water, zodat ze langzamerhand wennen aan de minder zoete smaak. Dit houd je vol tot ze alleen nog water drinken [3].

Wist je dat: een peuter tot vier jaar heeft 0,5 tot 1 liter vocht nodig per dag. Een kind dat ouder is dan vier jaar heeft 1 tot 1,5 liter nodig [4]

Tips

  • Doe het water in een kleurrijke bidon, gebruik een vrolijk rietje of voeg bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel, stukjes komkommer of blaadjes munt toe. Zo ziet het er leuk uit en wordt het voor je kind aantrekkelijker om te drinken [1, 5]
  • Laat je kindje al vroeg wennen aan andere smaken, zoals bitter en zuur. Geef ze dus niet alleen zoete fruithapjes, maar ook bijvoorbeeld gepureerde groenten. Blijf het aanbieden als ze het de eerste keer niet lusten, uiteindelijk leren ze het eten en wennen ze aan een niet-zoete smaak [1]
  • Geef zelf het goede voorbeeld door vooral water en thee te drinken. Zo leer je je kind dat het heel normaal is om niet altijd frisdrank te drinken [1]
  • Maak duidelijke afspraken over de momenten waarop er wel frisdrank gedronken mag worden. Bijvoorbeeld in het weekend een glas per dag [1]. Voor verjaardagen kan je natuurlijk een uitzondering maken.

Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!

Al onze blogs over opvoeding lees je hier

[1] //bit.ly/1MOu4o6[2] //bit.ly/1nXu3bI
[3] //bit.ly/20VevDI
[4] Opvoeden anno nú – Welgraven, E.
[5] //bit.ly/1o2uuCj

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*