Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Heeft hij het te koud, te warm, en ligt hij wel lekker? Moet je er een kruik bij doen of niet? Als je voor het eerst een kindje krijgt, dan is het best spannend om je baby op bed te leggen. Zeker als je zelf ’s nachts gaat slapen. Veel moeders vinden het lastig om te bedenken wat ze hun baby in bed aan moeten trekken.

Warmteregulatie van baby’s

Je baby’tje komt uit een omgeving waar het dag en nacht lekker warm is: 37 graden Celsius. Na de geboorte is dat heel anders, zeker in Nederland. Het is kouder en zeker ’s nachts kan de temperatuur flink dalen. Omdat je baby’tje zijn temperatuur nog niet zelf kan reguleren is het belangrijk dat jij hier goed op let: door je baby genoeg kleding aan te trekken en genoeg warmte te geven. Maar hoeveel is genoeg? En wat is te veel warmte? Heel algemeen gesproken kan je overdag je baby een laag je meer aantrekken (of omdoen) dan jijzelf en hoeft je geen mutsje op te doen.

Temperatuur babykamer

De temperatuur van je babykamer kan beter iets te laag zijn dan iets te hoog. Dat wil zeggen: je kunt je baby beter dikker aankleden als je kamer koud is, dan dat je baby het te heet heeft in de slaapkamer. Daarnaast is het van belang dat je temperatuur constant is. Er wordt aangeraden om een temperatuur tussen de 16 en 20 °C. Daarbij is 18 graden ideaal. Dit is koeler dan de meeste ouders denken. Let daarom vooral in de zomer op dat de babykamer niet te veel zonlicht krijgt, zodat de kamer lekker koel blijft.

Behalve temperatuur is ook luchtvochtigheid belangrijk. In niet-ademende kleding kan je baby gaan zweten en met een natte huid, koelt je baby sneller af. Gewassen beddengoed en kleding nemen transpiratievocht beter op en hebben daardoor een lagere isolatiewaarde en laten beter lucht door. Daarom is het handig om nieuwe kleding en beddengoed eerst te wassen, voor je ze gebruikt.

Tip: Wil je weten of je baby het te warm heeft? Leg dan de rug van je hand achter in de nek van je baby of voel met je hand op de buik van je baby. Een transpirerende baby heeft het te heet. Verwijder een laag kleding of een dekentje om het minder warm te maken. Voelt je baby koud, gebruik dan een extra laag kleding of dekens.

Bed voorverwarmen

Krijg je een baby in de winter, dan heb je te maken met een koude kamer. Je kunt het bedje van je baby voorverwarmen met een warme kruik of een fles heet water. Let op dat je je baby niet te dik aankleedt, want hierdoor kan je baby het te warm krijgen. Overbodig om te zeggen is dat je de fles heet water alleen mag gebruiken om het bedje voor te verwarmen, dus haal deze uit het bedje voordat je je baby erin legt.

Lees ook: Knuffelen is zo gezond – voor kinderen én ouders.

Wat draagt je baby in bed?

Is de kamer op de juiste temperatuur, dan is het ook belangrijk dat je kind de juiste kleding en dekens heeft. Als pijler wordt vaak gezegd dat je je baby een laagje meer aan moet trekken dan jijzelf om hem in een koele ruimte warm te houden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur, dus wordt er internationaal gewerkt met standaard TOG-waardes om precies af te stemmen wat je je kind kan aantrekken. Thermal Overall Grade (TOG) – waardes zijn een maat om duidelijk te maken hoeveel lichaamswarmte babykleding, dekens, slaapzakken en trappelzakken vasthouden. Hoge TOG-waardes betekenen dat de stof veel warmte vasthoudt.

TOG-waardes voor kamertemperatuur

Hoeveel warmte je baby vast moet houden is afhankelijk van de temperatuur. In de zomer zal je natuurlijk minder kleding en dekentjes nodig hebben dan in de winter. Hieronder vind je de internationale standaard voor TOG-waardes per temperatuur.

Boven 26 °C: 0,5 TOG
Is het warm weer, dan hoeft je baby alleen een luier aan, om het warm genoeg te hebben. Veel baby’s slapen dan niet goed. Lees meer over tips bij warm weer.
23 – 24 °C: 1,0 TOG
Een kamer met 23 – 24 °C is best warm voor je baby om in te slapen. Je kan je baby in een luier met romper en laken laten slapen.
20 – 22 °C: 2,0 TOG
Is het 20 tot 22°C? Gebruik dan naast slaapkleding ook een dekentje voor je baby.
16 – 19 °C: 2,5 TOG
Bij een koele kamer, kan je de baby naast slaapkleding ook een babyslaapzak of een babydeken met laken geven.

TOG-waardes voor babykleding

Voor een slapende baby in een ideale kamertemperatuur van 16° C tot 20° C wordt een TOG-waarde van bedtextiel aangehouden van ongeveer 2,5 tot 3 TOG. Hieronder zie je hoe je je baby kunt aankleden in bed:

Kleding/bedtextiel

TOG-waarde

Luier (niet nat) 2,0
Rompertje zonder of korte mouw 0,2
Rompertje met lange mouw 1,0
Boxpakje/jumpsuit katoen 1,0
Dik winterboxpakje 3,0-4,0
Laken 0,2
Dun deken (1 laag) 1,5
Dikker deken (1 laag) 2,0
Zomerslaapzak 0,3-1,0
Winterslaapzak 2,5-3,5
Inbakerdoek 0,2-2,9
Dekbed 8,0
Lees verder: Slapen bij baby’s – in slaap vallen.

Bron: Worcestershire Safer Sleeping Guideline
Foto ‘Slapende baby in wieg’ via Shutterstock.

2 Comments

  1. 1

    Ik snap de berekening met de tog waardes niet helemaal geloof ik. Bijvoorbeeld bij 20-22 graden staat tog 2. Advies is slaapkleding en dekentje. Maar als ik daarvan de tog- waardes optel boxpakje en deken kom ik al op 3.

    • 2

      Hoi Nadia, dit zijn uiteraard waardes per benadering. Op de kleding en babyspullen zelf kan je de exacte waardes zien en het exact berekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*