Ik wil graag zwanger worden! Hoe vervul ik mijn kinderwens?

zwanger worden kinderwens

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je hebt een kinderwens en wilt graag zwanger worden. Maar wat kun je doen om de kansen om zwanger te raken te vergroten? In deze blog lees je tips over hoe je je kansen kunt vergroten, maar ook wat je kunt doen als zwanger worden niet meteen lukt.

Ik wil mijn kinderwens uit laten komen. En nu?

#1 Een gezonde levensstijl

Deze tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ga eens bij jezelf na hoe gezond je leeft. Beweeg je genoeg, eet je gevarieerd en zit je lekker in je vel? Deze factoren zorgen ervoor dat je op een gezonde manier zwanger wordt. Door de juiste voeding te nemen, zorg je ervoor dat de baby de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Alles over voedsel tijdens je zwangerschap lees je hier. Ook is het belangrijk om te stoppen met roken en drinken, zodat de baby hierdoor niet wordt aangetast.

#2 Ken je cyclus

Om zwanger te raken, moet je op de hoogte zijn van jouw vruchtbare dagen. In ieder cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen, deze dagen hangen af van je eisprong. Het beste is om voor je eisprong te vrijen, want dan ben je het meest vruchtbaar en vergroot je de kans op een bevruchting. Heb je een onregelmatige cyclus? Het is dan verstandig om een ovulatietest te doen. Deze kan jou vertellen wanneer jij het meest vruchtbaar bent.

Lees ook: Stoppen met de pil en zwanger worden

#3 Lichaamstemperatuur bijhouden

Als je een onregelmatige menstruatie hebt en het lukt je niet om zwanger te worden, dan kun je ervoor kiezen om je temperatuur bij te houden. Neem elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur op, wanneer je lichaam in een ruststand is. De meest ideale tijd om te temperaturen is als je net wakker bent. Je begint met temperaturen op de eerste dag van je menstruatie en eindigt de dag voor je tweede menstruatie, dan begint er weer een nieuwe cyclus. Na je eisprong is je temperatuur 0,2 tot 0,5 graden hoger dan normaal. Het nadeel hiervan is wel dat als je de verhoging ziet wanneer de eisprong al voorbij is. Het vergt wat meer tijd en discipline, want om echt een goed beeld te krijgen van de ovulatie, moet je dit enkele maanden doen.

#4 Verhoog de kwaliteit van het zaad van je partner

De kans op een bevruchting is afhankelijk van de hoeveelheid zaadcellen, de zuurgraad en de kwaliteit van de cellen. Om dit te verhogen is het voor de man belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren door bijvoorbeeld te stoppen met roken en (minder) drinken. Ook sporten en gezond eten spelen hier weer een rol. Het aantal zaadlozingen kan zorgen voor een mindere kwaliteit sperma. 3 tot 5 keer ejaculeren per week is optimaal.

#5 Vermijd stress

Stress beïnvloedt de kwaliteit van de cellen en het is goed om dit zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor mannen, want ook bij hen heeft het effect op het sperma.

#6 Foliumzuur

Om je kansen op een zwangerschap te vergroten, kun je foliumzuur slikken, ook wel folaat genoemd. Foliumzuur is essentieel voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en het zorgt ervoor dat het lichaam DNA kan aanmaken. Doordat er constant nieuwe cellen worden aangemaakt in het lichaam, is dat extra nodig. Alles over foliumzuur lees je hier.

#7 Geef de hoop niet op

Lukt het na een jaar nog niet om zwanger te worden? Het kan zijn dat er meer aan de hand is. Het is mogelijk dat jij of je partner vruchtbaarheidsproblemen heeft. Het is goed om dit met je huisarts te bespreken, zodat hij kan beoordelen of dit onderzocht moet worden.

Lees ook: Ben ik zwanger?! Dit zijn de eerste tekenen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*