Foliumzuur – essentieel tijdens je zwangerschap

foliumzuur zwangerschap

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen en vitamines binnen krijgt. Eén daarvan is folaat en de meeste zwangere vrouwen hebben hier een tekort aan. Lees hier wat folaat is en wat je kunt doen om genoeg binnen te krijgen.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine die ook wel bekend staat als B11. Het is essentieel voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en het zorgt ervoor dat het lichaam DNA kan aanmaken. Doordat er constant nieuwe cellen worden aangemaakt in het lichaam, is dat extra nodig. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van de baby. Dit begint al na de eerste dag van de bevruchting. Ook gaat het geboorteafwijkingen tegen, zoals een open ruggetje, het neurale-buisdefect (NBD), een hazenlip en open gehemelte. Foliumzuur helpt de ontwikkeling van je kindje en vermindert de kans op afwijkingen.

Wat is het verschil tussen folaat en foliumzuur?

Folium wordt vaak in een adem genoemd met folaat. Foliumzuur is de synthetische variant van folaat. In het lichaam wordt foliumzuur omgezet in folaat, dus uiteindelijk heb je hetzelfde effect. Het lichaam moet hard werken om foliumzuur om te zetten naar folaat. Veel vrouwen hebben een gendefect, waardoor dit niet eens mogelijk is.

In welke producten zit foliumzuur?

foliumzuur in groene groentenFoliumzuur is te vinden in groene soorten groente, vlees, volkorenproducten, brood en zuivel. De meeste mensen hebben krijgen genoeg foliumzuur binnen door het voedsel wat ze eten. Maar zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur nodig. Als je zwanger bent zou je ongeveer 500 gram spruitjes of 30 bruine boterhammen moeten eten om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur te komen. Daarom is het voor zwangere vrouwen belangrijk om foliumzuurtabletten te slikken.

Bekijk ook deze infographic: Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap

Wanneer moet je extra foliumzuur slikken?

Omdat foliumzuur erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus, is het nodig om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Er wordt daarom aangeraden om al voor je zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur, bijvoorbeeld nadat je bent gestopt met anticonceptiemiddelen. Houd het slikken van extra foliumzuur aan tot na de 10e week van je zwangerschap. Hierna kan je overgaan op foliumzuur uit je voedsel.

Hoeveel foliumzuur per dag?

Het advies is om 400 tot 500 mcg foliumzuur per dag te gebruiken, naast het foliumzuur wat je door je eten binnenkrijgt. Voor zo’n 30 cent per pil kan je foliumzuurtabletten kopen. Zorg er wel voor dat je geen tekort hebt aan B12, want dit kan een omgekeerd effect hebben op je gezondheid. Vitamine C helpt met de opname van foliumzuur. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist.

Bron: foliumzuurbijkinderwens.nl & Voedingscentrum
Lees meer over vitamines in het eetdagboek van een zwangere vrouw #12.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*