Stoppen met de pil en zwanger worden

de pil ontpillen zwanger worden

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje, en pas deze aan naar je smaak!

Nadat je bent gestopt met de pil, moet je lichaam zelf weer op gang komen. Dit wordt in de volksmond ontpillen genoemd. Na drie maanden, hebben de meeste vrouwen hun eerste ovulatie weer gehad.

Ontpillen

Als je stopt met de pil zijn de hormonen binnen een paar dagen uit je lichaam verdwenen. Toch zal je niet gelijk zwanger worden. Je lichaam moet zelf weer op gang komen. Het moet weer follikels aan gaan maken die uiteindelijk leiden tot een ovulatie. Je zult, net als in de stopweek van de pil, wel bloedingen hebben. Dit betekent echter niet dat er celrijping heeft plaatsgevonden. Bij sommige vrouwen duurt het een aantal weken voor ze de eerste eisprong hebben, terwijl het voor andere maanden duurt. Over het algemeen zal je lichaam binnen twee of drie maanden weer op een normaal ritme werken. De eerste tijd is de kans groter dat je een onregelmatig cyclus hebt.

Veilig zwanger na de pil

Als je stopt met de pil kun je direct proberen om zwanger te worden. De hormonen die je door het slikken van de pil binnenkreeg, zijn nadat je bent gestopt bent binnen een aantal dagen uit je lichaam. Er is daarom medisch gezien niets op tegen om zwanger te worden. Zwanger worden direct na het stoppen met de pil, levert geen extra risico’s op. Toch adviseren veel artsen om toch nog even te wachten. Niet omdat zwanger worden gevaren oplevert voor jou of je baby, maar omdat het moeilijk te bepalen is, wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Dit komt omdat je nog een onregelmatig cyclus hebt. Met een termijnecho rond de 10e week, kan achteraf nog steeds bepaald worden wanneer je zwanger bent geworden.

Lees verder: zwanger en zorgverzekering: hoe zit het ook alweer?

Uitblijvende menstruatie na stoppen met pil

Als je niet menstrueert na het stoppen met de pil, is je eerste gedachte dat je zwanger bent. Dit hoeft niet het geval te zijn. Sommige vrouwen krijgen een poos geen bloedingen in de periode dat hun cyclus opnieuw op gang moet komen. Om te weten of je zwanger bent, kan je een zwangerschapstest doen, of direct na het stoppen met de pil in de gaten houden of je ovuleert. Ook kan er achteraf bepaald worden of je zwanger bent met een termijnecho in de 9e tot 11e week van je zwangerschap.

Maakt het uit hoe lang je de pil hebt geslikt?

De termijn waarin je de pil hebt geslikt, is niet van invloed op de kans om zwanger te worden. Het verschilt per persoon hoe snel je cyclus weer gereguleerd is en wanneer je zwanger kunt worden. 85% van de stellen wordt pas een jaar na het stoppen met de pil zwanger.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl, www.medicinenet.com en www.ovulatie-berekenen.com

Lees ook: ben ik zwanger?! Dit zijn de eerste tekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*