Voedingscoach Karin: “Er zijn vast meer zwangere vrouwen met deze vragen.”

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Karin Hermans (37) is moeder van twee dochters van 2 en 4 jaar, ze woont in Doetinchem. In 2013 startte ze met food4balance, een landelijke praktijk waarin Karin en haar collega’s (aanstaande) moeders begeleiden op het gebied van voeding en leefstijl. We interviewden haar over haar interessant beroep, en ook geeft ze een bijzonder waardevolle tip voor zwangere vrouwen.

Genoeg pakken en kantoren

Karin: “Ruim 12 jaar heb ik gewerkt in diverse marketing- en salesfuncties. Na 15 jaar besloot ik dat ik genoeg blauwe pakken en grote kantoren had gezien en besloot ik mijn hart te volgen door food4balance te starten. Vanaf jongs af aan droomde ik om een eigen bedrijf te hebben. Verschillende plannen passeerde de revue, maar de juiste had ik nog steeds niet gevonden. Het idee voor food4balance werd geboren tijdens mijn eerste opleiding op het gebied van voeding toen ik ook zwanger was.”

Food4Balance-karin hermans 4

Vragen als zwangere vrouw

“Door mijn voedingsintoleranties en een verstoring in de hormoonhuishouding ging ik op zoek naar de juiste voeding en leefstijl tijdens en na de zwangerschap. Ik vroeg me af: ‘Krijg ik wel voldoende vitamines en mineralen binnen om goed voor mezelf te zorgen maar ook om mijn baby goed te laten groeien?’ ‘Heeft sport invloed op mijn welzijn en herstel?’ ‘Hoe verlies ik snel mijn zwangerschapskilo’s  en heeft dit eventueel ook invloed op de inname van vitamines en mineralen of hormonen?’ De vragen konden de gynaecoloog, verloskundige en internet niet beantwoorden. Ik dacht bij mezelf ‘als ik deze vragen heb….dan zijn er vast meer vrouwen met deze vragen’. Toen werd dan ook het idee geboren om met food4balance te starten.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Doordat mijn werk zoveel facetten bevat, is ook iedere werkdag anders. Ik start altijd wel de dag met de kinderen zelf naar school brengen, en het voelt echt als een enorme luxe dat dit kan en dat ik niet de stress heb om mezelf op tijd te melden bij een werkgever. Ik ben geen knutsel- en theemoeder, maar dit momentje is mij altijd veel waard. Meestal is ons team al aan de slag als ik terugkom. Dagelijks starten we de dag even met marketing- en communicatietaken die uitgevoerd moeten worden, zoals bijvoorbeeld recepten en blogartikelen uitwerken of doorsturen. Meestal ga ik daarna aan de slag om cliënten te begeleiden of naar bedrijven te gaan. En aan het einde van de dag haal ik de kinderen weer op.

Lees ook ‘eetdagboek van een zwangere vrouw‘ waarin Karin voedingstips geeft.

Wat vind je zo leuk aan je baan?

“De diversiteit, ondernemer zijn, vrijheid om mijn eigen keuzes te maken en met mensen te werken aan resultaat. Mijn werk is heel divers, ik begeleid persoonlijk cliënten, stuur ons team aan en heb contact met andere bedrijven en partners om samenwerkingen op te zetten. Alle facetten vind ik heel leuk en zou ik niet willen missen omdat ik er mijn energie en creativiteit in kwijt kan.”

Wat vind je lastig in je baan?

“Een eigen onderneming gaat altijd door, juist ook omdat wij regelmatig in de avond of in het weekend werken. En dat is wel eens lastig te combineren met kleine kinderen. Het komt weleens voor dat je zakelijk wordt gebeld op een moment dat net de kinderen erbij zijn. En wat veel ouders waarschijnlijk wel herkennen is dat kinderen er juist dan door heen gaan praten, of zelfs erger. Op zo’n moment voel ik overal tekort schieten. Ik probeer dit dan ook zoveel mogelijk te voorkomen, maar dat gaat natuurlijk niet altijd.”

Waar ben je het meest trots op in je werk?

“Dat wij echt mensen kunnen helpen om hun wens te realiseren.  En ik ben ook echt supertrots als ik weer op kantoor kom en de meiden van ons team zitten daar en hebben mooie dingen ontworpen of uitgerold. Zij staan dan te glimmen alsof ze zelf net moeder zijn geworden. Dat maakt mij blij en trots, want behalve dat je het zelf doet werkt er een team dat enorm veel plezier heeft in het werk dat ze doen en dat kan ik ze bieden.”

Food4Balance-52

Wat is je droom (met je werk)?

“Ik hoop dat er meer aandacht maar ook erkenning komt voor de gezondheid tijdens en na de zwangerschap, zowel door (aanstaande) moeders als door werkgevers en partners.  In onze praktijk is het nog maar 1 keer voorgekomen dat een cliënt tijdens de zwangerschap echt voldoende vitamines en mineralen binnen kreeg. Met alle mogelijke gevolgen voor moeder en kind als gevolg. Dit gaf ons inzage dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Niet alleen tijdens, maar ook na de zwangerschap.”

Wil je zelf nog wat kwijt?

“Vaak laten wij dames in de laatste weken voor de bevalling een brief aan zich zelf schrijven met daarin de dingen die zij echt vast willen houden voor zichzelf als ze eenmaal moeder zijn. Na een paar maanden laten we ze de brief weer tevoorschijn halen om te bekijken wat er nog van overeind staat. Dit geeft vrouwen inzage en houvast om vooral ook de eigen dingen te blijven doen.  Mijn tip is dan ook: schrijf je brief of maak je lijstje. Vind je het leuk om deze met ons te delen, stuur deze dan in naar babyblog.”

Lees hier al onze interviews met mensen met babyberoepen, zoals de kraamhulp en de geboortefotograaf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*