Wat kun je verduurzamen rondom je baby? Dat scheelt afval!

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Steeds meer (aanstaande) ouders denken kritisch na over hun huishouding en zijn actief bezig met het verduurzamen van hun leven. Hoe kun je met je levenshouding bijdragen aan een beter milieu en afval besparen? Naast dat verduurzamen goed voor het milieu is, is het vaak ook goed voor je portemonnee. We zetten op een rijtje voor welke producten allemaal een duurzaam alternatief is.

Verduurzamen tijdens je zwangerschap

Al tijdens je zwangerschap kun je producten kopen die beter voor het milieu zijn dan de producten die de meeste mensen gewend zijn. Wat dacht je van de volgende dingen?

 • Wasbare zoogcompressen

Investeer in een stel wasbare zoogcompressen en je hoeft nooit meer naar de winkel voor de wegwerpvariant. Persoonlijk vond ik deze stoffen compressen veel fijner dan de ‘gewone’ zoogcompressen, minder broeierig, en je ziet ze niet zo snel zitten door je shirt. Nadeel: ze hebben geen plakstrip. Aanrader: de wasbare zoogcompressen van Myllymuksut of van Imsevimse. Je hebt er ongeveer minimaal 12 nodig – hoewel dit per persoon enorm kan verschillen.

 • Tweedehands zwangerschapskleding

Marktplaats staat vol met zwangerschapskleding die vaak nog in goede staat is. Dat scheelt weer een berg nieuwe kleding die je toch niet zo vaak draagt. En wellicht heb je nog ergens een vriendin met een tas vol positiekleding op zolder?

Verduurzamen rondom baby/kind

 • Wasbare luiers

Had je hier ooit van gehoord? Steeds meer ouders stappen over op wasbare luiers. En nee, dat betekent geen gedoe met veiligheidsspelden, vieze lappen of poep in de wasmachine – de wasbare luiers van tegenwoordig zijn superhip en hebben een inlegvelletje dat de poep opvangt. Met wasbare luiers ben je vaak goedkoper uit dan met wegwerpluiers, ze zijn milieuvriendelijker én grote kans dat je kind eerder zindelijk is. Kijk voor meer info eens op de site van leuke winkel de Billenboetiek.

 • Wasbare billendoekjes

Investeer in 20-25 wasbare billendoekjes en je hoeft nooit meer naar de Kruidvat voor weer een pak wegwerpdoekjes. Dat scheelt je honderden euro’s en een berg afval. En je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele chemische rotzooi die in wegwerpdoekjes kan zitten.

 • Wasbare zwemluiers

Ook de zwemluier bestaat in een duurzame variant: een wasbare versie. Ook deze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke printjes – en een voordeel: ze zijn vaak in maat te verstellen zodat je er extra lang mee doet.

 • Bamboe servies en bestek

Bamboe is een goed en redelijk duurzaam alternatief voor plastic. Je hebt superleuk bamboe kinderbestek en servies. En wat dacht je van een biologisch afbreekbare tuitbeker?

 • Bijenwasdoek en broodtrommel

Superhandig voor die boterham voor onderweg: een bijenwasdoek. Dit is een doek die je boterham lekker vers houdt. Een goed alternatief voor dat plastic boterhamzakje. Je kunt de bijenwasdoek zelf maken of kopen.

 • Alternatieven voor plastic speelgoed

Plastic speelgoed: niet goed voor het milieu en het gaat snel kapot. Er zijn genoeg duurzame alternatieven – investeer bijvoorbeeld in mooi houten speelgoed. En had je weleens gehoord van eco-krijtjes? Dat zijn krijtjes gemaakt van natuurlijke materialen: lief voor kind en milieu.

 • Glazen bakjes

Gewoon bij de IKEA te koop: het glazen alternatief voor plastic bewaarbakjes. Zonder zorgen je eten invriezen in zo’n mooie glazen bak: ik ben fan – er kan echt superveel in! En de kleine versies zijn ideaal om fruithapjes voor onderweg mee te nemen :)

Verder…

Wist je dat de volgende producten bestaan?

Bekijk ook eens de blogs ‘Leven zonder afval‘ en Mama’s Jungle: inspirerende sites vol groene tips en duurzame producten.

One comment

 1. 1

  Handig om deze lijst te lezen. Dan zou ik ook nog de zilverkapjes erbij vermelden. Die zijn ook duurzaam en helpen goed voor verschillenden kwaaltjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*