Pijn in je bekken verlichten, doe je zo!

zwanger buik bekken klachten

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Veel vrouwen hebben tijdens of na de zwangerschap veel last van bekken- of rugpijn. Dit is normaal en gaat vaak vanzelf over, maar om de pijn wat te verlichten zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen.

Bekkenpijn tijdens en na de bevalling

Tijdens de zwangerschap komt er een enorme druk op je bekken te staan, doordat er een kindje op ligt. Ook zorgen hormonen ervoor dat de sluitfunctie minder goed functioneert en neemt de kracht van de buikspieren af. Dit is normaal, maar kan erg pijnlijk zijn. Na de bevalling herstelt dit als het goed is vanzelf weer, maar er zijn verschillende manieren die zorgen dat de pijn minder wordt.

Lees ook: herkenbaar! Hier loop je als zwangere vrouw dus zeker tegenaan…

Tips

  • Een zijligging ligt vaak het fijnst in bed. Let er wel op dat je bekken recht liggen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kussen tussen je knieën te leggen.
  • Loop niet te ver en te lang. Als je wel loopt, let er dan op dat je je rug gestrekt houdt. Soms kan een tijdelijke bekkenband je erg helpen.
  • Als je opstaat uit een stoel, schuif je eerst met je billen naar het puntje van je stoel. Zet je voeten recht onder je billen en beweeg je rug iets naar voren. Kom vervolgens met hulp van je armen uit de stoel.
  • Staan kan ook een pijnlijke opgave zijn. Let erop dat je je de neuzen van ze schoenen iets naar buiten draait en je knieën niet op slot zet. Verdeel je gewicht op beide benen en span je buikspieren iets aan.
  • Tijdens het traplopen is het belangrijk om recht naar boven te lopen. Probeer niet aan de leuning te hangen, want dan is je lichaam niet meer recht. Loop zo min mogelijk op de trap, want dit is erg belastend.

Herstellen

Na de bevalling duurt het zo’n 6-8 weken, totdat je bekken weer hersteld zijn. Doe in die tijd dus rustig aan. Kijk uit dat je je bekken niet teveel belast en luister naar je lichaam. Het is bijvoorbeeld verstandig om niet te veel te tillen, zodat de druk op je rug en bekken minimaal is. Zijn je bekken zodanig hersteld dat je weer oefeningen kunt doen? Dan zijn de oefeningen hieronder erg geschikt om je bekken weer te versterken.

//nl.pinterest.com/pin/252553491581514427/

//nl.pinterest.com/pin/252553491581514425/

//nl.pinterest.com/pin/252553491581514423/

Bron: Bekkenbodem Zorgcentrum

Lees ook: mijn echte post-zwangerschapslichaam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*