Zingen op je zwangerschapscursus

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Maaike RijnsburgerMaaike Rijnsburger is doula en muziekdocent in Utrecht. Ze heeft een bijzondere cursus bedacht: zwangles. In deze gastblog vertelt ze hier meer over.

Maaike: “Toen ik zwanger was vond ik het heerlijk om uit volle borst te zingen. Mijn emoties liet ik daarbij de vrije loop en ik versterkte daarbij gevoelens van geluk, maar ook opgekropt verdriet kreeg de ruimte waardoor het me daarna niet meer dwars zat.
Hoe heerlijk zou het zijn om met andere dikke buiken te zingen, en dan vooral wanneer je dat meerstemmig doet waardoor de klanken nog sterker vibreren door je hele lijf?”

Zwangles

“Het was in 2011 tijdens mijn opleiding tot doula dat ik ineens op het woord ‘zwangles’ kwam. Ik was op dat moment al 15 jaar muziekdocent, en wilde het doulaschap erbij gaan doen. Maar hoe moest ik dat oplossen met mijn werk, want voor de klas staan en op wacht staan voor een bevalling, dat leek me nu niet een heel fijne combi. Zoekend naar andere vormen van het muziekvak beoefenen, bedacht ik de cursus Zwangles.”

Anders dan anders

zwangles“Zwangles is: meerstemmig zingen -ik begeleid dat op de piano- en daarna grond-oefeningen en ademoefeningen om de souplesse en het vertrouwen in je lijf te vergroten. Op deze manier kan ik mijn kwaliteiten als muziekdocent en als doula gezamenlijk inzetten. Voor vrouwen is het heerlijk om te doen, zeker wanneer je op zoek bent naar eens wat anders dan de gebruikelijke zwangerschapscursus, of wanneer je al voor de tweede of derde keer zwanger bent en iets nieuws wilt doen.”

Tranen in mijn ogen

little fairytales“Een paar minuten nadat ik de naam Zwangles had bedacht, kwam zonder moeite het nummer bij me op dat ik met mijn eerste groep zou willen zingen: ‘Lullaby’ van Billy Joel. “Goodnight, my angel
, now it’s time to dream, and dream how wonderful your life will be…” In 2013 ben ik mijn eerste groep gestart, en was Lullaby inderdaad het eerste nummer dat we instudeerden. Tweestemmig, de vrouwen met hun handen op de buik en soms met de ogen gesloten, prachtig. Toen ik van de eerste vrouw van deze groep het geboortekaartje ontving, stonden de tranen in mijn ogen. Op het kaartje stond het eerste couplet van Lullaby. Superblij en ontroerd heb ik met het kaartje door de kamer gesprongen!”

“Zwangles, het werkt. Ik vind het fantastisch om te geven en ik krijg er hele leuke reacties op. De een heeft al zangervaring en de ander doet het voor het eerst, iedereen voelt zich even vrij om mee te doen. Als je het maar leuk vindt om te zingen, en een zwangerschapscursus wil doen die net even anders is dan de andere.”

Zwangles wordt gegeven in Utrecht door Maaike Rijnsburger. Kijk voor meer info op www.zwangles.nl.

Lees ook onze leuke interviews met andere mensen die een ‘babyberoep’ uitoefenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*