Emily-Jane leeft zonder afval

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Meet Emily-Jane Lowe-Townley uit Baarn. Een tijdje geleden besloot ze haar leven om te gooien en keihard haar best te doen om afval te minderen. Dat is gelukt, inmiddels heeft Emily met haar gezin (bestaande uit haar man en 3 kinderen van 6, 4 en 2) nog maar een klein vuilniszakje met een paar plastic verpakkingen. Per maand! “Het maakt het leven groener, gezonder en gelukkiger!”

In onderstaand item van Kassa! vertelt ze over haar levensstijl. En wij mochten haar ook wat vragen stellen. We zijn benieuwd: waar kunnen ouders van kleine kinderen nou écht afval op besparen, volgens Emily-Jane?

Leven zonder afval: “Binnen een paar dagen zie je al resultaat.”

Hoeveel tijd ben je kwijt aan afval besparen?

“Niet veel tijd. Eén minuut voordat ik boodschappen ga doen, stop ik katoenen tasjes voor groente, fruit en brood in mijn boodschappentas, plus een bijenwasdoek voor het kopen van kaas, potjes voor nootjes of iets anders lekkers en een leeg eierdoosje. Dan pas ga ik de deur uit en naar de markt, waar ik veel onverpakt kan kopen. Een keer per week ga ik naar de markt en een keer per week ga ik naar de supermarkt of de natuurwinkel om dingen te kopen die ik niet op de markt kan kopen, zoals wc-papier, roomboter en yoghurt. Een keer in de twee weken koop ik koffie en thee los.”

10612884_670449059687790_8210341448394941313_n“Verder maak ik af en toe wat zelf. Muesli, jam, koekjes, net waar ik zin in heb en wanneer ik er tijd voor heb. Vaak veel in een keer. Net als wasmiddel: een paar liter in een keer maken, zo gedaan.”

Van cruesli tot pepernoten: Emily-Jane maakt het allemaal zelf, en dan ook nog van ingredienten die ze zonder verpakking probeert te kopen. De recepten vind je op haar site. Onlangs volgden we een workshop bij Emily-Jane en leerden we een bijenwrap maken: hét alternatief voor plastic zakjes. De handleiding vind je hier.

Hoe reageerden je kinderen op de verandering?

“Ze waren nog te jong om de overstap te hebben gemerkt. Wel is onze oudste zoon opeens heel erg met plastic bezig. Zwerfafval laat hij niet liggen en wanneer we iets in plastic kopen (zoals wc-papier, wat niet te verkrijgen is zonder plastic verpakking), dan zegt hij gelijk dat dat niet mag. Kinderen pikken dit soort dingen heel snel op.”

P1030309Op welk gebied kunnen ouders van kleine kinderen het best afval besparen denk je?

“Luiers! Bijna 1000 kilo aan luierafval per kind. Wasbare luiers maken echt het verschil, tegenwoordig zijn dat niet meer van die vierkante lappen zoals vroeger, maar hele hippe, mooie luiers van katoen of bijvoorbeeld bamboe. En werk heb je er niet echt aan: dat doet de wasmachine.”

Emily maakt ook haar eigen zeeplotion. Sindsdien heeft haar zoontje geen last meer van luieruitslag!

Wat was voor jou een eye-opener toen je begon met minderen?

“Hoe ontzettend vlug je het verschil kan maken. Binnen een paar dagen zie je al resultaat. Ik kon het zelf eigenlijk niet geloven dat de prullenbak gewoon niet vol kwam.”

1463954_558250290907668_1796069310_nWat is de leukste reactie die je hebt gekregen op je levensstijl?

“Ik krijg veel mailtjes van mensen die mij volgen en het geweldig vinden wat ik doe, vaak lees ik dingen zoals: je hebt mijn leven veranderd en er is een wereld voor mij open gegaan! Geweldige complimenten zijn dat om te krijgen, daar doe ik het voor.”

“Deze manier van leven is voor iedereen aan te raden, het maakt niet uit wat je achtergrond is of wat je doet…het maakt het leven groener, gezonder en gelukkiger!”

Haar inspirerende blog vind je hier. En like haar Facebookpagina om geen update te missen!

Lees ook: maak je eigen koekjesvormen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*