Je kindje in de auto laten, kan dat?

je kindje in de auto laten, kan dat?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je kindje in de auto laten, kan dat? Gastblog door VeiliheidNL. Alle blogs van VeilligheidNL lees je hier.

Hete auto

In de zomer staat er wel eens een triest bericht in de krant over een kindje of hondje dat is achtergelaten in een hete auto. Onlangs is er een vijfjarig meisje overleden doordat zij in een hete auto werd achtergelaten. Soms loopt het nét goed af. Een Duitse vrouw liet haar baby van 13 maanden achter terwijl ze met een vriendin de stad in ging om wat te drinken. Voorbijgangers hoorden het gehuil van de baby en belden de politie. Die sloegen de ruit in van de auto en bevrijdden de baby, die inmiddels oververhit was geraakt, van zijn lot.

Broeikas

Kun je je baby ook niet heel even alleen laten door bijvoorbeeld het raampje op een kiertje te zetten? Mieke Cotterink, veiligheidsexpert bij VeiligheidNL: “Nee, laat kinderen nooit in een stilstaande auto achter, ook niet met het raam een stukje open. En ook al is het buiten misschien niet heel warm, een auto werkt als een soort broeikas, dus de temperatuur binnen kan enorm snel stijgen en na een paar minuten al levensbedreigend zijn.”

Binnen een kwartier is het in een stilstaande auto 10-15°C warmer en na een uur kan het zelfs 40°C warmer zijn dan buiten. Hoe jonger het kind, hoe gevaarlijker oververhitting is.

Filmpje: wat gebeurt er als een kindje achtergelaten wordt in een hete auto?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*