Dit hoeft er níet op je baby uitzetlijst

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Esther Kaper portret1Gastblog door schrijfster Esther Kaper. Meer info over Esther en haar boek Mama’s eerste stapjes vind je op estherkaper.nl.

Baby uitzet

Voor de komst van je eerste kind moet je nogal wat spullen aanschaffen. Denk aan een compleet ingerichte babykamer, een multifunctionele wandelwagen, voldoende rompertjes, spuugdoekjes, kruiken en luiers. Er zijn ook producten waarvan je dénkt dat je ze moet hebben, maar die achteraf ongebruikt in de kast blijven liggen. Hieronder een lijst van spulletjes die je NIET hoeft te kopen. Ook lekker om af te vinken ;-)

baby-606287_6401. Überhippe schoentjes in de kleinste maat

Het is té schattig, die minuscule gympjes die je in de babywinkels ziet liggen. STOP! Kom niet in de verleiding, want je baby draagt de eerste maanden geen schoenen. Ten eerste krijg je die kleine voetjes niet in het schoentje gefriemeld zonder het enkeltje te ontwrichten. Ten tweede moet je bij elke verschoonbeurt (en dat zijn er nogal wat) steeds die schoentjes weer uit- en aantrekken. En tenslotte: in het ledikantje en de wandelwagen ligt je kind altijd onder een dekentje, waardoor niemand die schoentjes ziet. Dus: zonde van je geld.

diaper-501333_6402. Ladingen kleertjes in maat 50/56

Bij je eerste ga je meestal helemaal los tijdens het shoppen. Alles is leuk! Je hart smelt bij de kleinste rompertjes en ladingen t-shirtjes met ‘I love papa, mama, opa of oma’ erop. NIET DOEN!

De meeste baby’s zijn na een paar weken al uit de kleinste maten gegroeid. Bovendien heb je vaak een paar favoriete pakjes die je vervolgens elke dag in de wasmachine gooit, zodat je baby ze steeds aan kan. Het gevolg: een volle kast ongebruikte mini-kleertjes die linea recta de zolder op kunnen…

Dus: koop tien rompertjes van stretchstof die je baby langer dan een maand aan kan én vijf setjes kleding die je écht leuk vindt. Mocht je te kort komen, dan stuur je man- of vriendlief erop uit.

En als we het toch over kleertjes hebben…

 • Geen truitjes of vestjes met capuchon. Zo’n prop in je nek ligt niet bepaald lekker…
 • Geen pakjes zonder handig te openen onderkant. Anders wordt verschonen een worsteling!
 • Geen kleertjes met onmogelijk veel drukknoopjes en lapjes stof die je steeds als een puzzel in elkaar moet zetten… #ggggrrrrr
3. Het badzitje

baby-179377_640Bij een badje hoort een badzitje, toch? Het klinkt zo logisch en alle aanstaande ouders trappen erin. Op Marktplaats krijg ik 1627 hits met o.a. de dodelijke omschrijving: ‘Hier doe je je baby in tijdens een badje, ideaal. Zo hoef je je baby niet vast te houden.’ OEI!

De eerste keer dat je je baby in bad doet, leert de kraamverzorgster hoe je hem of haar met één hand kunt vasthouden, zodat je met je andere hand water over het kleine lijfje kan gieten. Regel nummer 1: laat je baby NOOIT los! Een baby kan niet zelfstandig zitten, laat staan op een badzitje dat glibberig is door water en badolie. Ons badzitje bood ik (net als honderden anderen) gratis aan op Marktplaats; tot nu toe geen gegadigden. Miskoop!

4. Knuffeltjes

Bijna al het kraambezoek neemt een knuffeltje voor de baby mee. Konijnen, olifantjes, Woezel en/of Pip, beren en honden en allerlei ondefinieerbare fantasiebeestjes. Uiteindelijk kiest je kindje er meestal maar één die hij jarenlang platknuffelt.

baby-22086_6405. Aankopen die je kunt uitstellen
 • Kleine diepvriesbakjes voor zelfgemaakte fruit- en groentehapjes. Je baby eet dit nog láng niet…
 • Speelgoed! Je baby krijgt de komende jaren aan de lopende band speelgoed van kraambezoek, opa’s en oma’s, ooms en tantes, vrienden, buurvrouwen en vage kennissen. De helft verdwijnt ongebruikt in een kast, omdat je nog niet weet waar je dreumes straks het liefste mee speelt. Het ene kind is gék op Duplo, terwijl het andere er niet naar omkijkt. Wacht dat rustig af, voordat je allerlei aanvullingen aanschaft.
 • Knisperboekjes. Ook deze krijg je van het kraambezoek!
 • Bordjes en bestek. Duurt nog even…
 • Een potje. Mijn zoontje heeft er nooit op gezeten, maar wilde meteen op de grote-mensen-wc (zonder brilverkleiner)
 • Driewieler met duwstang. Wacht daarmee totdat je kindje stevig rechtop kan zitten.

Tenslotte, mocht je op Marktplaats of via via grandioze aanbiedingen tegenkomen van alles wat ik net heb opgesomd? En heb je genoeg opbergruimte? Dan houd ik je niet tegen natuurlijk :P

P.S. Jullie aanvullingen vind je op onze Facebookpagina! (Over het badzitje wel of niet doen is veel discussie ;))

>> Bestel hier: Blije Doos met gratis babyspulletjes!

2 Comments

 1. 1

  ik lees veel uit deze tekst letterlijk terug in de nieuwe extra editie van oudersvannu.
  Ik kan niet zien wanneer deze blog geschreven is maar ik vermoed dat jij de originele schrijfster bent, dus dan is je tekst letterlijk overgenomen… just so you know;)

  • 2

   Hoi Evelien, fijn dat je het ons laat weten. We nemen even contact op met gastblogger Esther of zij hier iets vanaf weet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*