Dit doen baby’s in het eerste uur van hun leven

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Vraag je je weleens af wat je baby deed in het eerste uur van zijn of haar leven (behalve kusjes krijgen en poseren voor selfies)? Een groep Zweedse onderzoekers besloot een studie te houden naar het gedrag van een baby in zijn of haar eerste levensuur. Ze bestudeerden 28 video’s van pasgeboren baby’s om te zien hoe zij instinctief reageren in de eerste 70 minuten.

Een tijdslijn van het eerste uur van een baby

Wat blijkt: het eerste uur van een baby lijkt verdacht veel op ons gedrag tijdens Kerst (lees: vooral geïnteresseerd zijn in eten ;)) Dit is hoe de tijdslijn eruit ziet:

Minuut 0: Baby’s huilen hard om hun longen te openen

Minuut 2: Na al dat huilen, gaan baby’s minder dan een minuut eventjes relaxen, door zich helemaal stil te houden op hun moeders borst.

Adelaide 2Minuut 2,5: Als de kindjes wakker worden, openen ze hun oogjes voor de eerst keer. Rustig aan beginnen ze hun hoofdjes en mondjes te bewegen.

Minuut 8: De baby’s worden actiever, en houden hun ogen open voor 5 minuten of langer. Tijdens deze actieve fase zijn de pasgeboren kindjes meer en meer geïnteresseerd in eten. Ze kijken naar hun moeders gezicht en borsten, ze maken schattige ‘hongerige’ geluidjes en bewegen hun handjes naar hun mond.

Minuut 18: Poeh poeh, dat was uitputtend. Tijd voor weer een slaapje.

Minuut 36: De baby’s zijn weer opgeladen en gaan bezig met belangrijke zaken: op naar hun moeders borsten. Hierbij vertrouwen ze vooral op hun reukvermogen om de weg te vinden.

Minuut 62: De baby’s drinken en krijgen hoogstwaarschijnlijk kleine hoeveelheden colostrum binnen. Deze eerste melk bevat lactose en eiwitten, maar vrijwel geen vet. Dit eerste zuigen van de baby stimuleert de borsten om meer melk te maken. Het hormoon oxytocine dat vrijkomt tijdens het geven van borstvoedingzorgt voor het samentrekken van de baarmoeder en zorgt er dus voor dat deze sneller zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt.

Minuut 70: Baby’s vallen in slaap voor een welverdiende rustpauze.

Bron: Sciencenews. Foto’s: Adelaide Birth Photography

>> Hoeveel herinner jij je van het eerste uur van je baby?

En… let op, belangrijke tip: doe jezelf een plezier en doe dit ene ding na je bevalling!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*