Filmpje: zo belangrijk is emotionele interactie met je baby!

expressie communiceren ouder kind emotie

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

In normale situaties communiceren ouders en verzorgers veel met hun kinderen. Het eerste wat je doet als je een baby ziet, is lachen en gekke geluidjes maken om de baby te laten lachen. Maar wat als de ouders en verzorgers geen expressie meer laten zien in hun gezicht? Hoe reageren baby’s daarop?

Bevroren gezicht-experiment

Dr. Ed Tronick onderzocht wat er gebeurt als moeders, vaders, vreemden en mensen op televisie opeens geen gezichtsexpressie meer laten zien aan baby’s. In zijn experiment houden de ‘gesprekspartners’ van de baby’s 2 minuten hun gezicht bevroren.

Lees ook het artikel over communiceren door babygebaren
.

In het volgende filmpje zie je een voorbeeld van de uitvoering van dit experiment.

In het gefilmpde experiment hebben de moeder en baby eerst een normale interactie. De moeder begroet de baby en de baby geeft een groet terug. Ook wijst de baby ergens naar en de moeder kijkt naar waar de baby heen wijst en ze reageert erop. Maar dan draait ze haar hoofd weg en als ze haar hoofd terugdraait heeft ze een paar minuten lang geen emotie meer in haar gezicht.

Interactie baby

bevroren gezicht baby negatieve emoties afkeren

Al snel heeft de baby door dat haar moeder niet meer reageert op wat ze doet. Je ziet de baby moeilijk kijken en vervolgens probeert de baby op allerlei manieren haar moeders aandacht te trekken. Maar als zelfs schreeuwen niet lijkt te werken, wordt de baby bang en boos en wendt ze haar gezicht en lichaam van haar moeder af en begint huilende geluiden te maken. De onderzochte baby’s wisten goed onderscheid te maken tussen niet bewegende personen en objecten. Alleen bij niet-bewegende mensen gingen ze huilen en werden ze angstig.

Lichamelijke reactie

Het is bijna eng om te zien hoe de moeder stil blijft zitten. Aan de reactie van de baby zie je dat ze de verandering in haar moeders houding direct doorheeft. Niet alleen uiterlijk, maar ook vanbinnen is er een lichamelijke reactie. Baby’s in dergelijke situaties hebben een stijgende hartslag, verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol en hebben meer celsterfte in de belangrijkste delen van de hersenen. Verschillende studies naar verwaarlozing van kinderen hebben laten zien dat ook wanneer kinderen goed verzorgd worden, maar geen liefde krijgen, ze een achterstand oplopen en zelfs kunnen sterven.

Geluk door expressie

In het filmpje zie je dat wanneer moeder en dochter weer gaan spelen, de negatieve emoties plaatsmaken voor positieve emoties. Blijkbaar kunnen baby’s al heel jong een koppeling maken tussen gezichtsexpressie en emoties. Ook baby’s zijn gemaakt voor sociale interactie. Door met positieve gezichtsexpressie met je baby te communiceren, neemt je baby jouw positieve emotie over. Door te communiceren leren baby’s ook hun eigen emoties en intenties te uiten en te coördineren, waardoor ze later makkelijker relaties aangaan. Door therapie na verwaarlozing kan blijvende schade beperkt worden, door aan te leren wat liefde is en hoe je liefde kan geven.

Bron: Scienceblogs.com en The Washington Post

Bekijk ook dit filmpje: Baby Oliver wordt wakker met allerlei emoties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*