Uitgerekende datum van bevallen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Als je ontdekt dat je zwanger bent geworden, is een van de eerste dingen die je je afvraagt hoe lang je al zwanger bent en wanneer je gaat bevallen. Maar de berekening hiervan is een geval apart.

38 of 40 weken zwangerschap?

Hoe zit het nou, ben je 40 weken zwanger of toch 38 weken? Je bent eigenlijk 38 weken zwanger. Om de bevallingsdatum te berekenen zou je dus 38 weken vanaf de datum van de bevruchting moeten tellen. Maar weet jij wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden?

Internationaal rekensysteem: 40 weken zwangerschap

Je ovuleert 14 dagen voor de start van je nieuwe cylcus. Wanneer je een onregelmatig cyclus hebt, is dit moeilijk in te schatten. Door ovulatietesten is er wel achter te komen wanneer je vruchtbaar bent, maar de bevruchting zelf heeft ook een onzekere factor. Dit vindt in de 24 uur na de ovulatie plaats, waardoor je niet de precieze datum weet. Daarom wordt er internationaal door dokters, verloskundigen en gynaecologen gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Omdat dit gemiddeld twee weken voor de ovulatie is, reken we daarom 38 + 2 = 40 weken zwangerschap.

Voorbeeld: Noa was op 14 januari voor het laatst ongesteld voor ze zwanger werd. De bevallingsdatum is 40 weken hierna op 21 oktober.

Hoe zit het dan met de 9 maanden? Lees er hier meer over: Zoveel weken of maanden zwanger – hoe zit dat ook alweer?

Afwijkende uitgerekende datum

lengte zwangerschap berekenen datum bevallingAls je wel weet wanneer je ovuleerde en wanneer de bevruchting dus ongeveer moet hebben plaatsgevonden, zal je merken dat de uitgerekende datum van de dokter af kan wijken van de datum die jij in gedachten had. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk:

Anne-Lee was in juni voor het laatst ongesteld. De eerste dag van haar laatste menstruatie was op 29 juni. Anne-Lee heeft een regelmatige cyclus van 32 dagen. De ovulatie heeft 14 dagen voor het begin van haar nieuwe cyclus plaatsgevonden: op 17 juli. Ergens in de 24 uur na de ovulatie heeft de bevruchting plaatsgevonden. Wanneer we 38 weken optellen vanaf de bevruchting komen we op een uitgerekende datum van 7 of 8 april. Wanneer we de internationale methode gebruiken rekenen we 40 weken na 29 juni en is Anne-Lee uitgerekend op 5 april. Dit is een verschil van 3 of 4 dagen.

Wat zegt de uitgerekende datum?

Heel weinig vrouwen bevallen op hun uitgerekende datum: slechts 4,5%. Dit is niet erg, want je bent ‘op tijd’ als je 3 weken voor deze datum tot 2 weken na deze datum bevalt. De uitgerekende datum is meer een indicatie van de periode waarin je waarschijnlijk zal bevallen.

Bron: dokterdokter & www.ovulatie-berekenen.com

Lees ook: Nederlandse mama’s geven zwangerschap gemiddeld een 7,1

One comment

  1. 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*