Broertje helpt te vroeg geboren baby’s met huid-op-huidcontact

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

We weten het verhaal achter deze foto niet, maar het ziet er zo liefdevol uit! De foto raakt je: het kleine jongetje heeft een te vroeg geboren broertje of zusje op zijn borst liggen, net als zijn papa. Het mooie beeld van deze vader en zoon met de couveusetweeling gaat de wereld over.

Vader en zoon houden premature tweeling op hun buik

Afgelopen week postte ‘Forældre og Fødsel‘ een foto om te vertellen hoe zij de zorg voor couveusekindjes aanpakken. Huid-op-huidcontact is volgens hen essentieel. Om hun punt duidelijk te maken, liet Forældre og Fødsel een foto van een vader en zijn zoontje zien; van het moment dat ze in het ziekenhuis hun te vroeg geboren tweeling op de borst dragen. Ook het zoontje heeft een broertje of zusje op zijn borst liggen. Een supermooi familiemoment wat een hoop gevoelens losmaakt bij ouders.

Lees ook: Inktvisjes voor couveusekindjes

Zweedse organisatie laat te vroeg geboren babytjes buidelen met familie

De Zweedse organisatie laat couveusekindjes vanaf 700 gram niet alleen in de couveuse liggen, maar stimuleren huid-op-huidcontact met familieleden. Dat is iets wat niet zomaar in elk ziekenhuis mogelijk is en maakt het daarom extra bijzonder. In plaats van de baby’s dagenlang in de couveuse te laten liggen, probeert het centrum de baby’s zo veel mogelijk bij hun ouders en familieleden te laten liggen.

Voordelen van huid-op-huidcontact met couveusekindjes

De Zweedse professor Uwe Ewald legt uit dat de borst van een ouder de temperatuur van baby’s beter reguleert dan de couveuse. “Huid-op-huidcontact helpt de baby om beter te ademen. Het kind word kalmer en komt meer en sneller aan. Onderzoek laat zien dat ouderlijke bacteriën in vergelijk met ziekenhuisbacteriën het risico op ernstige infecties verminderen.”

Gevoelige reacties op foto

De foto die de organisatie postte spreekt veel ouders aan. Stefanie reageert: ‘Ik houd hiervan: Ik zou willen dat dit gebeurde waar ik woon toen mijn dochter geboren werd. Ik huilde wanneer ik naar haar in die machine keek.’ Emily schreef: ‘Ik kon mijn tweeling niet vasthouden tot een week na de geboorte. Onze huid-op-huidcontact was zo dubbel en zal zeker nooit vergeten worden.’

Foto: ‘Broertje met baby‘ via Shutterstock.

Lees ook: Bijzonder! Piepklein couveusekindje mag naar huis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*