Zwanger? Denk aan de zorgverzekering!

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Verwacht je in 2014 een baby’tje? Dan is dit het moment om je zorgverzekering eens kritisch onder de loep te nemen. Want je wil natuurlijk dat het zowel moeder als kind aan niets ontbreekt voor, tijdens en na de bevalling. Maar waarop moet je allemaal letten? Wat krijg ik vanuit de basisverzekering vergoed en waarvoor moet ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Vergoedingen zwangerschap vanuit de basisverzekering

De basiszorgverzekering vergoedt verschillende kosten die bij een zwangerschap en bevalling komen kijken. Zo ontvang je bijvoorbeeld een vergoeding voor verloskundige zorg. De basisverzekering vergoedt de kosten van begeleiding en advies door een verloskundige, huisarts of specialist volledig, zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis. Ook de 12- en 20-wekenecho en de combinatietest voor vrouwen met een medische indicatie en voor vrouwen vanaf 36 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Daarnaast vergoedt de basiszorgverzekering de kosten van kraamzorg. Hoeveel je maximaal vergoed krijgt, hangt af de bevalling. Bij een thuisbevalling krijg je maximaal 10 werkdagen kraamzorg vergoed. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van 4 euro per uur. Beval je in het ziekenhuis en heb je hiervoor geen medische indicatie, dan vergoedt de basisverzekering maximaal 10 dagen kraamzorg in het ziekenhuis. Hiervoor geldt echter een eigen bijdrage van 32 euro per uur. Bij een ziekenhuisbevalling met een medische noodzaak vergoedt de basiszorgverzekering de kosten van kraamzorg volledig.

Aanvullende verzekering zwangerschap

Naast de vergoedingen die alle verzekeraars vanuit de basisverzekering vergoeden, kun je je bij de meeste verzekeraars aanvullend verzekeren. Voor onderstaande zorg of producten kun je je aanvullende verzekeren:
– Een lactatiekundige, die advies, voorlichting en tips geeft over borstvoeding.
– Zwangerschapscursussen, zoals zwangerschapsgym, -zwemmen, – fitness of –yoga.
– Een cursus babymassage.
– Aanvullende kraamzorg. De aanvullende verzekering vergoedt dan (gedeeltelijk) de eigen bijdrage die geldt voor kraamzorg.
– De combinatietest voor vrouwen jonger dan 36 jaar en zonder medische indicatie.
– Kraampakket: een pakket met alle benodigdheden voor een thuisbevalling.
– De eigen bijdrage die je betaalt voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie.
– Couveuse-nazorg. Dit is de zorg na thuiskomst van een kindje dat minimaal vijf dagen op de couveuseafdeling, of in totaal acht dagen in het ziekenhuis, heeft gelegen. De hulp bestaat uit ondersteuning, advisering en het geven van instructies over de verzorging van en de omgang met het kind.
Let op: De ene aanvullende verzekering is de andere niet. Zo zijn er zorgverzekeringen die vrijwel al het bovenstaande voor de volledige 100 procent vergoeden, terwijl anderen wellicht maximaal 50 of 75 procent van de kosten vergoeden. Doorgaans geldt dat hoe uitgebreider de vergoeding, hoe hoger de premie die je betaalt. Door in een zorgvergelijker op internet, zoals Geld.nl of Zorgkiezer.nl, aanbieders zowel op polisvoorwaarden als op premie te vergelijken, zie je welke zorgverzekeraar de goedkoopste verzekering biedt die aansluit op je zorgbehoeften.

Stap op tijd over

Elk jaar heb je van half november tot eind december de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen. Overstappen gedurende het jaar is verder niet mogelijk. Zorg dus dat je op tijd overstapt naar een zorgverzekeraar die aan al je eisen voldoet wat betreft zwangerschapvergoedingen. Ook als je aan het einde van dit jaar nog niet zwanger bent, maar je wel verwacht dat je volgend jaar een kindje krijgt, is het belangrijk om hier nu al rekening mee te houden!
Tip! Op internet kun je op diverse sites van alle zorgaanbieders de zorgpremie berekenen. Zo zie je direct welke verzekeraar de goedkoopste zorgverzekering biedt en of overstappen in jouw geval voordelig is.

Dit is een gastblog van Teun van Mullekom van Mister Media.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*