Baby-etiquette, alle do’s and don’ts

baby etiquette

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Er zijn een aantal dingen die niet of juist wel worden geaccepteerd rondom de baby. Zo is het ‘not done’ om zomaar je pink in de mond van andermans baby te stoppen. Deze en nog 7 andere regels worden in deze blog besproken.

De baby-etiquette

Je stopt niet zomaar je pink in het mondje van een baby als dit niet je eigen kindje is.

Ook al stopt het kindje niet met huilen, dan nog vraag je eerst toestemming van de ouders. En was altijd je handen voordat je dit doet. Het babytje is erg kwetsbaar, dus zorg ervoor dat je handen goed schoon zijn.

Raak niet direct nadat je gerookt hebt een baby’tje aan.

Veel ouders vinden het niet prettig als iemand direct na het roken aan de baby zit. De geur na het roken is vrij sterk en ouders hebben vaak liever niet dat hun kindje hiermee in aanraking komt. Wacht dus even na het roken voordat je het kindje aanraakt en was je handen goed.

Je pakt niet een baby’tje op, voordat je toestemming hebt van de ouders.

Ouders vinden het vaak niet erg als mensen die dichtbij hen staan hun kindje aanraken, zoals opa’s en oma’s. Maar ben je niet direct familie of heel goed bevriend met de ouders? Vraag dan of de ouders het goedvinden als je het kindje vasthoudt. Ken je de ouders helemaal niet? Voel dan even aan of ze akkoord gaan als jij vraagt of je het kindje vast mag houden. Sommige ouders hebben dit liever helemaal niet bij vreemden.

Lees ook 8 tips voor de kraamtijd

Je geeft een baby’tje niets van jouw eten zonder toestemming.

Op verjaardagen zie je het vaak gebeuren dat mensen een lepeltje slagroom aan een baby’tje of jong kindje geven. Veel ouders willen dit liever niet, dus vraag even toestemming aan de ouders voordat je doet.

Stop nooit het speentje in je eigen mond, om het vervolgens in de mond van de baby te stoppen.

Als de speen van een baby is gevallen en het is vies geworden, kun je dit niet zomaar in je eigen mond stoppen. Veel ouders vinden dit vies en doen dit liever alleen zelf. Laat dit dus over aan de ouders van het kindje.

speentje baby etiquette

Accepteer de wensen van de ouders.

Als ouders iets niet willen, moet je dit accepteren. Zij zijn de ouders van hun kindje en jij hebt hier niks over in te brengen.

Let op je gezondheid.

Voel je je niet helemaal fit of ben je verkouden? Oftewel, ben je ziek? Kom dan niet te dicht in de buurt bij de baby. Zoals ik eerder vermeldde zijn baby’tjes erg kwetsbaar, vooral voor ziekten en bacteriën. Zorg ervoor dat het kindje geen risico’s loopt.

Je zet niet ongevraagd foto’s van de baby op social media.

Het is begrijpelijk dat je het superschattige baby’tje aan iedereen wilt laten zien, maar vraag toch even toestemming aan de ouders voordat je iets plaatst. Sommige vaders en moeders vinden het niet fijn als hun kindje zomaar ergens terug te vinden is, dus check even of ze het oké vinden.

Lees ook De 10 geboden voor kraamvisite

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*