5x waar moet je op letten bij het kopen van de eerste kinderfiets

kinderfiets fiets

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Het is echt weer zo’n mijlpaal: de eerst kinderfiets kopen. Er is zo enorm veel keus: voor welke prijsklasse ga je, welke kleur vindt zoon- of dochterlief leuk, wat is veilig? In dit artikel zetten we onder elkaar waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets.

Een kinderfiets kopen: waar moet je op letten?

1. Koop een fiets met de juiste maat.

In de tabel hieronder kun je zien welke maat voor jouw kind geschikt is. Bij fietsen wordt de wielmaat aangegeven in inches. Hoe meet je of je kind op de fiets past? De goede maat fiets is als je kind met beide voeten de grond kan raken, als hij of zij op het zadel zit.

Leeftijd

Kledingmaat

Wielmaat in inches

2-4
4-6
5-8
6-9
8-10
92-104
104-116
110-128
122-134
128-146
12
16
20
22
24
2. Ga voor een verstelbaar zadel

Je kunt niet voorspellen hoe snel je kind zal groeien, maar als je een fiets koopt wil je daar wel eventjes mee vooruit kunnen. Kies daarom een fiets waar je het zadel kunt verstellen.

3. Zijn de bewegende delen goed afgeschermd?

Erg belangrijk: je wilt een veilige fiets. Check daarom goed of de bewegende delen van de fiets (zoals de kettingkast en de wielen) zijn afgeschermd.

4. Kies een fiets met een terugtraprem

Een terugtraprem is makkelijker te bedienen dan een handrem. Vaak hebben fietsen zowel een terugtraprem als 1 of 2 handremmen. Check goed of de handremmen niet te sterk zijn afgesteld.

5. Welke accessoires?

Waar gaat de fiets voor gebruikt worden? Ga na of je verlichting nodig hebt en of er reflectoren op de fiets zitten. Ook kun je checken of je een vlag op de fiets kunt zetten: dit verhoogt de veiligheid. Voor jonge kinderen kies je meestal een fiets zonder versnellingen. Dit is nog te moeilijk en kan je kind te veel afleiden.

6 Comments

  1. 1

    Meisjesfiets…!!!
    Heel toevallig zat ik vandaag voor mijn dochters eerste fiets te kijken online. Ze wordt binnenkort 3 jaar!

  2. 2

    Kijk dat is een handig tabel ik wist helemaal niet dat je de leeftijd en kleding lengte maat aan kan houden bij het aantal inches van de fiets!
    Dat maakt het weer een stukje makkelijker voor mij haha Top!
    Dan weet ik dat ik voor 16 inches kan gaan 104 cm

  3. 3

    Wauw! Ik heb meegedaan met de Facebook actie. Zou geweldig zijn als wij hem winnen. En volgens jullie blog de perfecte maat fiets voor mijn dochter! wij duimen voor de meisjesfiets!

  4. 4

    Wat een goeie tips en de fietsen zijn leuk!!!!! M’n dochter is echt te groot voor haar peuterfietsje en ze gaat nu naar groep 1, voelt zich al een hele dame, maar als ze op haar eigen fiets naar school kan fietsen zou ze stralen van geluk, we duimen!!!

  5. 5

    Wauw!!! Wat gave jongensfiets voor me mannetje. Die er zoveel leer/en fietsplezier eraan zal beleven. Wat gaaf zeg deze mooie Superleuk actie!! Ik doe mee hoor hihi zou geweldig goed uitkomen.

  6. 6

    Cool en super stoer! !! ♡ echt heelheel erg supergaaf voor mijn zoontje. Die gat in de lucht zou springen om voor eerste keer te kunnen fietsen. Op deze stoer mooie kinderfiets.
    Doe graaaaaag mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*