Tips voor vader-baby hechting

vader baby contact binding

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Veel vaders zijn bezorgd dat ze minder de kans krijgen om een band met de baby te ontwikkelen dan hun vrouw. Zeker als de vrouw borstvoeding geeft, of jij als vader overdag weer aan het werk bent, kan deze vraag naar boven komen. Er zijn veel verschillende manieren waarop de baby zich aan de vader kan hechten en met deze tips kan je dit stimuleren.

Zelf voeden

Voor baby’s is drinken een van de grootste levensbehoeftes. Voor degenen die flesvoeding geven, is dit een prachtige kans om een band met je baby op te bouwen. Als jullie hebben gekozen voor borstvoeding, is dit voor jou als vader wat ingewikkelder. Maar als jullie gaan kolven, bijvoorbeeld zodat je partner overdag weg kan gaan zonder zich zorgen te maken over het eten van de baby, kan jij ook de fles geven.

Lees verder: zo ben je als vader betrokken bij het geven van borstvoeding.

Andere babyactiviteit

De liefde van de baby gaat niet alleen door de maag. Als de moeder borstvoeding geeft, kan jij een andere babyactiviteit kiezen die je gebruikt als vader-babybinding. Samen badderen is ontzettend leuk en een goed moment voor vader-babyhechting. Ook het naar bed brengen of het uit bed halen, kan een een gezellig vader-baby-activiteit zijn.

Contact door alle zintuigen

Doordat baby’s nog niet kunnen praten, gaat alle communicatie via voelen, ruiken, horen, zien en proeven. Het voelen is in de eerste weken erg belangrijk. Buidelen, het dragen van de baby op je blote borst, is daarom een goede hechtingsmanier. Door huid-op-huidcontact, kan de baby zich om eenzelfde manier aan jou hechten, als aan de moeder tijdens het borstvoeding geven. Je baby voelt jouw huid, hij hoort je hartslag en ruikt je lichaamsgeur. Ook oogcontact is een essentieel onderdeel van communicatie. Je zult merken dat als je baby wat meer alert wordt, hij je al snel gaat aankijken.

Bekijk ook: filmpje: Zo belangrijk is emotionele interactie met je baby!

Inspelen op behoeften

Voor je baby is het erg belangrijk dat zijn behoeften herkend worden en dat er iets mee gedaan wordt. Oefen je als vader in het proberen te begrijpen van je kind en speel in op wat je baby nodig heeft. Bij darmkrampjes kan jij degene zijn die je baby helpt om hier vanaf te komen. Als je kind moe is, kan jij degene zijn die je baby naar bed brengt.

Ravottenpapa spelen baby ravotten

Vaders zijn vaak heel goed in lekker spelen en ravotten met hun kinderen. Gekke bekken trekken, de baby hoog in de lucht houden of gekke geluidjes maken: baby’s vinden het fantastisch! Hiermee speel je in op de zintuigen ‘horen’ en ‘zien’ en word jij de leukste papa.

Bekijk ook dit grappige filmpje: enthousiaste vader geeft baby surfles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*