5 tips om je peuter voor te bereiden op de baby + boekentips

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Hoera je bent voor de tweede keer zwanger! Maar hoe bereid je je peuter voor op de komst van een broertje of zusje? Hier zijn vijf tips die je kunt gebruiken.

De eerste maanden

  • Vertel het nieuws niet te snel

Peuters hebben nog geen besef van tijd. Wat een paar maanden betekent, snapt je kindje nog niet. Wachten duurt dan lang. Ook is het voor veel jonge kinderen lastig om een geheim te bewaren. Wacht daarom even met het vertellen dat je zwanger bent tot iedereen het mag weten. Hoe jonger je kindje is, hoe langer je kan wachten. Maar wacht niet te lang. Dan heeft je kind genoeg tijd om aan het idee wennen.

  • Houd je uitleg simpel

zwanger baby kindje voorbereiden peuterPeuters zullen niet elk moment over de baby willen praten, maar van tijd tot tijd zullen ze nieuwsgierige vragen stellen: ‘Hoe komt de baby in mama’s buik?’ en ‘Wat doet de baby in de buik?’ Je hoeft niet alles tot in detail te beantwoorden. Sluit in je antwoorden bij de belevingswereld van de peuter aan. Vertel bijvoorbeeld dat de baby uit mama’s buik komt als ‘ie groot genoeg is en laat zien hoe groot dat ongeveer is. Soms kun je gewoon antwoord geven met een wedervraag: ‘Wat denk jij dat de baby in mamma’s buik doet?’ Een boekje over zwangerschap laat zien wat er in mama’s buik gebeurt. (Zie de boekentips onderaan dit artikel).

Bekijk ook: zusjes door het dolle als moeder zwanger blijkt.

  • Voer veranderingen zo vroeg mogelijk door

Misschien krijgt je peuter zelf een nieuwe kamer omdat hij uit de babykamer verhuist. Het is goed om dit al een tijdje voor de bevalling te doen, zodat er niet te veel in één keer verandert. Ook als je peuter na de bevalling naar een peuterspeelzaal of naar een kinderopvang zal gaan, kun je hier al een tijdje van tevoren mee starten. Breng het als een beloning, omdat je peuter nu groot genoeg is. Zo krijgt je kind niet het gevoel dat de baby belangrijker is dan hij/zij en dat hij/zij letterlijk plaats moet maken.

De laatste loodjes

  • Betrek je peuter bij de voorbereidingen

Tijdens de zwangerschap moeten er allerlei spulletjes gekocht worden of worden veranderd in huis. Laat je peuter ‘helpen’ door samen spulletjes klaar te zetten, kleertjes te kopen en mee te gaan naar de controle. Zo creëer je al in de zwangerschap een band tussen je peuter en je baby’tje. Laat weten dat als de baby geboren wordt, je misschien even naar het ziekenhuis moet en dat je kind dan bij opa en oma gaat logeren, bijvoorbeeld. Je kunt ook alvast samen met je peuter een cadeautje maken voor de baby.

  • Vertel wat je peuter van een baby kan verwachtenbaby broertje peuter voorbereiden tips

Wees realistisch over wat je peuter van de baby kan verwachten. Een huilende baby is niet direct een leuk vriendje om mee te spelen. Maar je peuter kan wel de baby aaien, kusjes geven, laten lachen of het handje vasthouden! Benadruk dat je peuter grote broer of zus wordt en dat de baby heel veel van hem of haar kan leren. Het bekijken van foto’s en filmpje van toen je peuter kleiner was, het bezoeken van andere baby’s en boekjes over het worden van grote broer of zus kunnen hier bij helpen.

Boekentips – boekjes om je peuter voor te bereiden tijdens je zwangerschap

Leuke, goede boekjes om je kindje voor te bereiden op de baby vind je hieronder. Klik op de link om meteen naar Bol.com te gaan.

Zaza’s babybroertje – Lucy Cousins

Kaatje en mama’s buik – Liesbet Slegers

Wat zit er in je buik mama? – Sam Lloyd

Kleine huppel krijgt een zusje – Aline De Pétigny

Kleine Pluis – Dick Bruna

Bobbi wordt grote broer – Ingeborg Bijlsma

Wil je ook alvast wat tips voor na de bevalling? Lees dit artikel: hoe overleef ik het eerste jaar als moeder?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*