Waarom versturen we geboortekaartjes?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Maar liefst 95% van de kersverse ouders verstuurt geboortekaartjes, blijkt uit onderzoek. En dat in een tijd waarin eigenlijk bijna alles digitaal gaat. Maar wij begrijpen het wel – wat is er nou leuker dan een fysiek kaartje versturen, dat je familie en vrienden mooi in huis neer kunnen zetten? Geboortekaartjes sturen doen we al meer dan 50 jaar. Maar waarom eigenlijk?

Waarom geboortekaartjes versturen?

Geboortebrieven

We versturen in Nederland geboortekaartjes omdat het traditie is. Nederland en België zijn de enige twee landen waar zoveel mensen een geboortekaartje sturen. Het begon allemaal eind 19e eeuw met de zogenoemde ‘geboortebrieven’. Dit waren brieven waarin de komst van de baby werd aangekondigd – en dan vooral door rijke mensen, omdat post versturen erg duur was. Deze brieven waren heel standaard, hoewel er in de loop der tijd soms wel een kadertje of iets dergelijks werd toegevoegd.

Vintage babykaartjes

Vanaf de jaren ’50 van de 20e eeuw werd het steeds normaler voor het gewone volk om een geboortekaartje te sturen. Aan het begin waren dit nog hele simpele witte kaartjes met de naam van de baby, de ouders, en soms een kleine tekening. Door de jaren heen werden de kaartjes steeds kleurrijker. Bekijk hier maar eens een verzameling echte babykaartjes van vroeger. We vonden trouwens enkele vintage geboortekaartjes die wel wat weg hebben van kaartjes uit die tijd:

Geboortevideo’s

Vanaf de jaren ’70 worden de kaartjes steeds informeler en creatiever. Er worden Nederlandse en Engelse gedichtjes toegevoegd, het geboortegewicht en de tijd van geboorte wordt genoteerd, en vanaf de jaren ’90 verschijnen ook de eerste geboortekaartjes met foto’s. En dan, in het begin van de 21e eeuw, heb je kaartjes in allerlei formaten en stijlen. Er worden zelfs geboortevideo’s gemaakt, hoewel échte kaartjes, die via de post verstuurd worden, nog steeds enorm populair blijven.

Geboortekaartjes tentoonstellen

Het is eigenlijk een blijvende herinnering aan de geboorte van je kindje. Je kunt het kaartje tentoonstellen, af laten drukken als canvas of poster, posten op Instagram en uiteindelijk inplakken in het fotoboek. Onze voorspelling: mensen zullen de komende jaren vol enthousiasme en trots een kaartje blijven sturen na de geboorte van hun kindje. En twijfel ook niet om een felicitatiekaartje terug te sturen, want het blijft gewoon leuk om post te ontvangen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*