8 tips voor de kraamtijd

kraamtijd hulp

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je bent net bevallen en de kraamtijd breekt aan. Een periode waarin je veel vragen kunt hebben en waar hulp geen overbodige luxe is. Hoe ga je om met visite? En hoe maak ik het me zo makkelijk mogelijk? Wij geven je 8 tips die jou in de kraamtijd zullen helpen.

Tips tijdens de kraamtijd

Geef je grenzen aan.

Wil je niet te veel visite of ben je moe? Geef dit aan. Familie en vrienden zullen het begrijpen als je geen puf hebt om mensen te ontvangen. Tip: je kunt in plaats van iedereen op bezoek te laten komen ook een kraamfeest geven. Zo heb je iedereen in één keer gehad en (als je het ergens anders viert) krijg je niet iedereen over de vloer.

Wees niet bang om hulp te vragen én te accepteren.

Je bent net bevallen, dus het is absoluut niet gek dat je nog niet alles zelf kunt! Wees dus niet bang om hulp te vragen bij het huishouden, eten en alle andere dingen die nog niet lukken of waar jij gewoonweg te moe voor bent. En sla hulp ook niet af als mensen dit aanbieden. Maak het jezelf gemakkelijk en laat jezelf verwennen.

Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is.

iPad, check! Netflix, check! Pijnstillers, check! Omgeef je met alles wat je nodig hebt, zodat je niet je bed uit hoeft. In de kraamtijd is het ook handig om je kindje bij je op de kamer te laten slapen. Dit geeft je rust en het is handig als je borstvoeding geeft.

Lees ook: de 10 geboden voor kraamvisite

Blijf in bed als er visite komt

Wil je niet dat het kraambezoek te lang blijft plakken? Blijf dan in bed liggen of ga in je pyjama naar beneden. Zo geef je een signaal af dat je de energie niet hebt om ‘even gezellig een bakkie te doen’. Maar ook hier geldt: geef je grenzen aan. Blijven ze te lang? Zeg dan eerlijk dat je te moe bent, zodat je het jezelf niet te moeilijk maakt.

Open communicatie is key.

Betrek je partner in je onzekerheden en vragen. Je partner zal ook tegen dingen aanlopen en door het te delen kun je elkaar steunen en begrijp je elkaar beter. Je bent net een heel nieuw leven in gegaan samen, het is belangrijk dat je dit ook echt samen doet.

Er bestaan geen domme vragen.

Als kersverse moeder zul je veel vragen hebben en dat is helemaal niet gek. De kraamverzorgster is de ideale persoon voor al je vragen, dus wees niet bang om vragen te stellen. Maar ook alle ‘mede-moeders’ zullen het niet erg vinden om je vragen te beantwoorden.

Lees ook: babyuitzet- alles wat je kunt lenen en niet hoeft te kopen

Laat je verwennen en verwen jezelf.

Je hebt net een kind gebaard, dus jij verdient het om even lekker verwend te worden. Geniet van de tijd dat de kraamverzorgster er is, de lekkere ontbijtjes op bed, de lieve berichtjes en woorden die je van iedereen om je heen krijgt en de hulp die mensen bieden. Enne… ken je traditie van kraamkost al?

De sportschool staat er altijd nog.

Laat je niet intimideren door alle verhalen van moeders die na een week alweer in de sportschool staan of hun oude spijkerbroek weer aan kunnen. Dit is bij elke vrouw verschillend, luister daarom goed naar je lichaam. Die sportschool staat er altijd nog, dus doe rustig aan. Sporten kan natuurlijk ook heel rustgevend en ontspannend werken, maar blijf naar je lichaam luisteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*