Bevallen? 12x wat je moet regelen

regelen voor de bevalling

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Behalve een naam voor je baby, komen er ook juridische en organisatorische dingen bij de voorbereiding van de geboorte kijken. Heb jij dit rijtje al op de planning staan?

Checklist: dit moet je regelen voor de bevalling

1. Verloskundige

Wanneer je de huisarts op de hoogte brengt van je zwangerschap zal je doorverwezen worden naar de verloskundige. De verloskundige brengt je op de hoogte van veel dingen die je rond de bevalling en kraamtijd moet regelen en zal ook je gezondheid en die van je baby in de gaten houden. Tijdens de bevalling staat de verloskundige je bij en zorgt hij of zij ervoor dat iedereen zich zo veel mogelijk aan jouw wensen uit je geboorteplan houdt.

2. Geboorteplan

De verloskundige vraagt je om een geboorteplan. Afhankelijk van de manier waarop jij wil bevallen, moet je ook een aantal zaken regelen. Wil je als alles goed gaat thuis bevallen? Dan moet je bijvoorbeeld zorgen dat je bed hoog genoeg staat. Wil je in een geboortehuis bevallen, dan wil je van tevoren misschien even kijken?

3. Kraamzorg

In Nederland heb je wettelijk minimaal 24 uur recht op kraamzorg en afhankelijk van je zorgverzekering komen daar uren bovenop. Deze uren worden verdeeld over meerdere dagen. Schrijf je in bij een kraambureau en regel met je zorgverzekeraar dat je (gedeeltelijke) vergoeding voor kraamzorg krijgt.

Bekijk ook: Zoveel liefde en rust in dit geboortefilmpje.

4. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Je krijgt niet zomaar vrij van je werk om te bevallen, dit moet allemaal goed geregeld worden. Ga daarom op tijd naar je werkgever om zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan te vragen.

5. Voogdij & testament

Je wilt er niet over nadenken, maar mocht jullie wat gebeuren, dan wil je dat je kind in veilige handen is. Als jij en je partner alle twee ouderlijk gezag over de baby hebben, zal bij overlijden van een van beide het ouderlijk gezag automatisch doorgezet worden naar de langstlevende. Als beide ouders overlijden zal de Kantonrechter een voogd aanwijzen. Veel ouders vinden het fijn om zelf te beslissen wie deze voogd wordt. Dit kan je bij de rechtbank of in een notariële akte laten vastleggen. Een voorbeeld van een notariële akte is je testament.

Tip: via rechtspraak.nl kan je na de geboorte gratis voogdij regelen. Door in te loggen met je DigiD heb je binnen mum van tijd de juiste documenten in huis.

6. Erkenning van de baby

Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, maar wel samen een baby krijgt is, het belangrijk dat de vader de ‘ongeboren vrucht’ erkent. Je kunt dit al tijdens je zwangerschap bij de gemeente regelen. Kan je zelf als moeder niet mee, dan moet je de vader een schriftelijke toestemming voor erkenning meegeven. Heb je een testament, denk er dan ook aan om de baby hierin op te nemen.

7. Verzekering

Elk kind moet vanaf de geboorte verzekerd zijn. Dit wordt eenvoudig geregeld door je kind te laten bijschrijven op je eigen polis. Vraag je zorgverzekeraar wat je hiervoor moet regelen.

8. Kinderopvang

Afhankelijk van waar je woont, moet je op tijd aan kinderopvang denken. Wachttijden zijn soms erg lang en daarom is het verstandig om je al vroeg te oriënteren, om op een wachtlijst te komen.

9. Babyspullen

Wat is het leuk om allemaal spullen voor de babykamer uit te zoeken. In deze babykamer vind je zeker inspiratie.

Heb je ook de leuke winkels bekeken? Babywinkels uit Amsterdam.

10. Geboortekaartjes

Terwijl je de babykamer klaarmaakt is het hartstikke leuk om alvast op geboortekaartjessites rond te neuzen. Heb je onze leuke geboortekaartjes al bekeken? Andere tips: Hippe Geboortekaartjes en geboortekaartjes van hipDesign.

11. Babynaam

Een van de leukste dingen om te regelen is natuurlijk de babynaam. Ben jij nog op zoek? Maar gebruik van onze zoekmachine.

12. Vluchtkoffer

Heb je je vluchtkoffer al ingepakt? Hier vind je een checklist voor wat je niet mag vergeten. Nu ben je er helemaal klaar voor. Laat die bevalling maar komen!

Foto zwangerschapsyoga via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*