Malawi vs Nederland: vaccinaties

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Gastblog door Desiree van Cordaid Memisa. Zij vergelijkt in deze serie Malawi en Nederland rondom de zwangerschap en de bevalling. Deel 4: Een prik voor een prikje.

Lees ook deel 1 (de bevalling), deel 2 (kraambezoek) en deel 3 (borstvoeding).

Je kindje is nog maar een paar dagen oud als je al bezoek aan huis krijgt van het consultatiebureau. Het is tijd voor het eerste prikje in een reeks van vele vaccinaties die nog volgen. Eens per week kun je zelf langsgaan bij het consultatiebureau bij jou in de buurt voor het wegen van je kleintje en voor al je (opvoedkundige) vragen.

Gezondheidspaspoort

Toen Grace net bevallen was in een ziekenhuisje in Malawi kwam er meteen bezoek van een gezondheidswerker die ‘gezondheidspaspoorten’ te koop aanbood. Voor tien eurocent kocht ze zo’n document voor haar net geboren zoontje Naseem. Hierin staat hoe de bevalling is verlopen en wanneer Naseem vaccinaties moet krijgen. Frappant genoeg staat er ook in dat men het best een lege kilo-suikerzak kan gebruiken om het paspoort in te bewaren. Hoe arm ook, iedereen heeft geld voor suiker, zo ongeveer een basisbehoefte.

03_Batouri_Kameroen_jan2013_Foto_AdriaanBacker_1141

Spreekuur

Op de eerste woensdag van de maand komt in het dorp van Grace in Malawi een mobiel consultatiebureau die spreekuur houdt voor kindjes onder de 2 jaar. Een verpleegkundige van het plaatselijke ziekenhuis komt met zijn koffer vol vaccins, vergezeld door een collega die verantwoordelijk is voor het wegen van alle kindjes. Alles is gratis. Er wordt een stevig touw met grote haak buiten aan het gebouwtje gehangen. Alle vrouwen die vanuit de wijde omtrek langs komen verdringen zich om eerst hun kindje te laten wegen. Naseem hangt al snel in een doek aan de haak. De man leest hardop het aantal kilo’s af en pakt het volgende kindje alweer aan. Dan gaat Grace naar binnen. Naseem krijgt met een pipetje druppeltjes in zijn mond tegen de mazelen. Vervolgens een prik in zijn billetjes waar hij hard van moet huilen: tegen difterie en polio. Grace pakt haar lege suikerzak uit haar jurk en bergt het paspoort dat nu een extra stempel heeft daar in op. Het is weer tijd om naar huis te lopen.

Cordaid Memisa verbetert de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Zodat baby’s als Naseem een gezonde start krijgen. Help je Cordaid Memisa ook bij de strijd tegen babysterfte? Bestel de geboortekaartjes uit de Cordaid Memisa-collectie. Daarmee help je baby’s in Afrika aan een gezonde start van hun leven!

CORDAID-MEMISA_logo_RGB

Lees ook: interview met een kraamverzorgster.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*