Angst bespreken met je kinderen – 10 tips

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

“Komen er bij ons ook aanslagen?”

Het nieuws over de aanslagen in Brussel, oorlog en vluchtelingen kan bij kinderen hard binnenkomen. Er kunnen vragen, twijfels en angsten ontstaan, waar je als ouder goed op moet reageren. Maar hoe ga je eigenlijk met je kind in gesprek over heftig nieuws zoals oorlog en aanslagen? In deze blog bespreken we wat angst met kinderen kan doen en tips om hiermee om te gaan als ouder. Heb je zelf (andere) tips? Deel ze met ons en andere ouders op onze Facebook!

Informatie een plekje geven

Kinderen op de basisschool kunnen sneller dan peuters angstig zijn. Dat komt doordat kleuters beter dan peuters in staat zijn zich een voorstelling te maken van dingen die zij horen in het nieuws of van hun ouders. Maar pas vanaf de middelbare school kunnen kinderen goed inschatten hoe groot de kans is dat het nieuws dat zij gehoord hebben ook hen zal overkomen. Kinderen op de basisschool weten dus al erg veel, maar kunnen dit vaak nog niet plaatsen [1].

Lees hier de vorige blog met 15 vragen waar je kind wél antwoord op geeft

Inspelen op simpele vragen

Jonge kinderen vinden het vaak nog lastig om een gesprek te starten en beginnen bijvoorbeeld met het stellen van een simpel te beantwoorden vraag. Als ouder is het belangrijk om hierop in te spelen. Vraag je af: wil mijn kind echt antwoord op deze vraag, of zit er eigenlijk meer achter? Daar kan je achter komen door door te vragen. Vraag bijvoorbeeld: hoe komt het dat je die vraag nu bedenkt? Zijn er andere vragen waar je ook graag antwoord op wil? Ook (deels) invullen kan helpen om erachter te komen wat je kind eigenlijk wil weten. Bijvoorbeeld: ben je bang dat die mannen ook hier naartoe zullen komen? Je kind kan hier dan op inhaken en meer over zijn of haar leefwereld vertellen [2].

Tips

  • Houd je eigen emoties onder controle

Wees eerlijk over je gevoelens, maar weet ook dat jouw angst heftig kan overkomen op je kind. Zeg bijvoorbeeld dat je het heel erg vindt wat er gebeurd is en dat het je verdrietig maakt, omdat je vindt dat dit niet zou mogen gebeuren [5].

  • Neem de angst serieus

Vermijd bagatelliserende opmerkingen als: “Dat valt toch allemaal wel mee?” “Ik snap niet dat je daar bang voor bent” en “Zeur niet zo, er is niks aan de hand”. Door deze opmerkingen voelt je kind zich niet serieus genomen in zijn of haar angst, terwijl die angstgevoelens voor het kind op dat moment juist heel reëel zijn [3].

  • Luister naar je kind, zonder te oordelen

Vaak helpt het een kind al als het even lekker mag spuien. Zorg dat je daar als ouder de ruimte voor geeft door écht te luisteren en door te vragen.

  • Laat je kind er zoveel over praten als hij/zij zelf wil

Geef je kind voldoende ruimte om over de gebeurtenissen te praten. Weet je niet zeker of je kind er mee zit, maar het niet met jou deelt? Vraag bijvoorbeeld waar ze het over hebben gehad in de kring op school en haak erop in als je kind de aanslagen noemt. Maar benadruk het niet te veel, want het kan ook zijn dat je kind er niet zo mee bezig is. Praat er liever ook niet over voordat het kind gaat slapen, praat dan over leuke dingen [4].

  • Let op de signalen die je kind geeftboy-447701_640

Angst kan bij zich op verschillende manieren uiten: buikpijn, bedplassen, heel teruggetrokken gedrag of juist heel druk gedrag. Verandert het gedrag van je kind? Probeer erover in gesprek te gaan om erachter te komen of het inderdaad met angst door het nieuws te maken heeft [3].

  • Wees eerlijk als je kind vragen stelt

Bij zulke gebeurtenissen is het logisch dat een kind zich afvraagt of het in Nederland ook kan gebeuren. Door dit te ontkennen onthoud je je kind de waarheid [5]. Natuurlijk wil je je kind ook niet extra bang maken, maar wees wel eerlijk. Ga niet in op details en pas je antwoord aan op de leeftijd van je kind, vertel er bijvoorbeeld bij dat de politie en andere mensen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het hier niet gebeurt [4].

  • Praat met  je kind onder het spelen

Kinderen vinden het soms lastig om een echt gesprek te voeren, omdat dit zwaar aan kan voelen. Laat je kind erover vertellen terwijl jullie samen spelen, kinderen zijn dan vaak ontvankelijker.

a-close-of-a-child-painting-1548466

  • Laat je kind tekenen waar hij/zij bang voor is

Tekenen helpt kinderen om dingen een plek te geven. Laat je kind dus zijn angsten tekenen en ga hier eventueel over in gesprek.

  • Benadruk de zeldzaamheid

Vertel je kind dat dit soort dingen niet regelmatig voorkomen en dat het daarom zo erg in het nieuws komt. Door zoveel aandacht lijkt het of het overal gevaarlijk is, maar vertel je kind dat dit niet zo is [4].

  • Filter het nieuws of kijk er minder naar

Als je merkt dat je kind bang is, zorg er dan voor dat er minder informatie binnenkomt via bijvoorbeeld het nieuws. Is je kind iets ouder, vraag dan wat hij wel en niet wil horen of zien en tref daar samen maatregelen voor [4].

Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!

Hier lees je al onze blogs over opvoeding.

[1] Geef uw kind zelfvertrouwen – Greenspan, S.I
[2] Luister je wel naar míj? – Delfos, M.
[3] En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden – Feddema, G. & Wagenaar, A.
[4] //www.kindercorrespondent.nl/2015/11/parijs-praat-erover-met-je-kinderen/
[5] //www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/aanslagen-parijs-hoe-leg-je-zoiets-uit-aan-je-kind

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*