Malawi vs Nederland: kraambezoek

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Gastblog door Desiree van Cordaid Memisa. Zij vergelijkt in deze serie Malawi en Nederland rondom de zwangerschap en de bevalling. Deel 2: Kraambezoek.

Lees ook: deel 1 Malawi vs Nederland – de bevalling

Tijd om op kraamvisite te gaan: een goede vriendin van je is net bevallen van een prachtige dochter. Met een tas vol lekkere dingen voor de kersverse moeder –bodylotion, drop, wijn- en schattige roze rompertjes zit je even later aan de thee en beschuit met muisjes. De kamer staat vol met kaartjes, bloemen, knuffels en kleertjes. De kraamhulp loopt bedrijvig rond terwijl je vriendin met een klein slapend bundeltje mens op schoot zit.

Adria uit Malawi is in het ziekenhuis bevallen van een zoon en gaat nu met hem in een taxibusje naar huis. Ze heeft geen airtime meer om te bellen met haar telefoon; haar man Benson ziet haar wel verschijnen. Wat is hij trots als hij ziet dat ze een zoon hebben gekregen! De kans dat een jongen zijn school zal afmaken en een business zal krijgen is groter dan voor een meisje. Met een zoon ben je als ouders dus eerder verzekerd van financiële steun later.

Malawi_Cordaid2014_Photo_AdriaanBacker_8375

Het jongetje krijgt nog geen naam. Eerst zullen ze een ceremonie organiseren voor vrienden en familie. Dat is gewoonlijk een paar dagen na de bevalling, als Adria weer wat op krachten is gekomen. Benson en Adria zorgen er voor dat er genoeg eten is en Adria laat iedereen hun kindje zien. De gasten komen nooit met lege handen: ze geven geld, doeken om het kindje op je rug te kunnen dragen, kleertjes of stukken zeep. Iedereen mag het jongetje een passende naam geven. Als je wil dat de naam ook echt gekozen wordt door de ouders kun je er geld op toeleggen, maar het is geen garantie. Adria en Benson bepalen uiteindelijk zelf welke naam ze kiezen. Het wordt Ernest, nadat ze tot de ontdekking zijn gekomen dat hun eerder gekozen naam ‘Jeffrey’ al door een ander stel in het dorp gekozen was.

CORDAID-MEMISA_logo_RGB

Cordaid Memisa verbetert de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Zodat baby’s zoals Ernest een een gezonde start krijgen. Help Cordaid Memisa ook bij de strijd tegen babysterfte! Bestel de geboortekaartjes uit de Cordaid Memisa-collectie. Daarmee help je baby’s in Afrika aan een gezonde start van hun leven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*