Malawi vs Nederland: borstvoeding

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Gastblog door Desiree van Cordaid Memisa. Zij vergelijkt in deze serie Malawi en Nederland rondom de zwangerschap en de bevalling. Deel 3: Borstvoeding.

Lees ook deel 1 (de bevalling) en deel 2 (kraambezoek).

Wat is het soms hannesen, in het openbaar borstvoeding geven. Omslachtig probeert Sanne om haar zoontje Tim vanonder een grote omslagdoek aan de borst te krijgen. Ze zal blij zijn als ze straks kan afbouwen, voordat ze weer aan het werk gaat. Dan heeft ze toch maar mooi ruim 3 maanden borstvoeding gegeven. Een hele intieme ervaring die ze nooit had willen missen, maar ze ziet er naar uit om haar dag straks niet meer te laten bepalen door voedingsmomenten.

Gêne

Beatrice uit Malawi sjouwt met een grote bundel takken op haar hoofd langs de kant van de weg. Brandhout voor het eten straks. Met één hand houdt ze het hout op haar hoofd vast, met de andere hand haalt ze haar borst uit haar shirt en zorgt ervoor dat dochtertje Promise er goed bij kan. Van schaamte of gêne om haar borst in het openbaar te tonen heeft ze nog nooit gehoord. Borsten zijn hier niet zozeer iets verleidelijks maar puur een instrument om je kind mee groot te brengen.

NkomoMalawi_0713

Twee jaar

Promise is ruim anderhalf. Het advies dat Beatrice in de kliniek heeft gekregen is om twee jaar lang borstvoeding te geven. Het wordt overal gepropageerd: niks kan op tegen moedermelk voor je kindje. Het zit niet alleen boordevol voedingsstoffen waar nauwelijks een alternatief voor is, maar zou ook diarree tegengaan. Iets waar nog steeds veel kleine kindjes aan overlijden.

Ronde vormen

Beatrice stelde er geen vragen bij, ze volgt het advies van de kliniek braaf op. Ze vindt het alleen niet prettig dat ze gewicht verliest door al die borstvoeding. Niemand wil voor dun worden uitgemaakt. Ronde vormen betekenen dat het je goed gaat en staan voor welvaart. Maar het schoonheidsargument weegt nou eenmaal niet op tegen de dagelijkse realiteit. Beatrice heeft nauwelijks geld om eten, laat staan duur melkpoeder, te kunnen kopen. Langdurig borstvoeding geven is gewoon een goedkope oplossing om nog een mond erbij te kunnen voeden.

Cordaid Memisa verbetert de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Zodat vrouwen zoals Beatrice goede voorlichting krijgen om hun baby gezond op te laten groeien. Help je Cordaid Memisa ook bij de strijd tegen babysterfte? Bestel de geboortekaartjes uit de Cordaid Memisa-collectie. Daarmee help je baby’s in Afrika aan een gezonde start van hun leven!

CORDAID-MEMISA_logo_RGB

Lees ook: 5 tips voor als je borstvoeding wil geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*