Malawi vs Nederland: de bevalling

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Gastblog door Desiree van Cordaid Memisa. Zij vergelijkt in deze serie Malawi en Nederland rondom de zwangerschap en de bevalling. Deel 1: Bevalling in 2 werelden.

Welkom in de wereld van de Nederlandse zwangere vrouwen. Sinds je net zelf weet dat je zwanger bent, beland je in een circus van informatie, kadootjes en controles. Langzaam bereid je je tijdens je zwangerschapsyoga voor op de bevalling. En natuurlijk is je partner daar straks bij! Je stelt samen een bevalplan op en je kan zelf bepalen of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Als het eenmaal zover is houdt hij eerst zenuwachtig de tijd tussen de weeën bij. En als je kindje eindelijk op je buik wordt gelegd mag hij de navelstreng doorknippen…

Bekijk ook: geboortekaartjes voor het goede doel

Onhygiënisch

Voor Harrison en Georgina op het platteland in Malawi gaat het heel anders. Hoogzwanger loopt ze nog met een mand bananen op haar hoofd om te verkopen. Als middenin de nacht de weeën beginnen, probeert haar vader auto transport te regelen bij een guesthouse in de buurt. Thuis bevallen is geen optie; de chief van het dorp kan je een boete opleggen. Hij is vaak de spreekbuis van de overheid die promoot om in het ziekenhuis te bevallen om miskramen, onnodig veel bloedverlies en onhygiënische praktijken tot een minimum te beperken.

Malawi2014_Cordaid_Photo_AdriaanBacker_0980

Vrouwenzaak

Eenmaal in de kliniek, 14 kilometer verder, zetten de weeën bij Georgina niet door. Toch denkt ze er niet over om terug naar huis te gaan. Ze blijft op de speciale zwangeren-afdeling wachten tot het zover is, ook al kan dat oplopen tot een paar weken. De vraag of Harrison ook bij de bevalling kan zijn, komt bij beiden niet op. Bevallen is echt een vrouwenzaak. Haar man kan beter hun winkeltje blijven bemannen, dan komt er tenminste nog iets van geld binnen. Geld voor waspoeder bijvoorbeeld, dat gaan ze hard nodig hebben voor alle katoenen luiers.

Cordaid Memisa verbetert de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Zodat vrouwen zoals Georgina hun zwangerschap en bevalling overleven en hun kinderen een gezonde start krijgen. Help Cordaid Memisa ook bij de strijd tegen moedersterfte! Bestel de geboortekaartjes uit de Cordaid Memisa-collectie. Daarmee help je vrouwen in Afrika aan een veilige bevalling.

CORDAID-MEMISA_logo_RGB

Lees ook: Nederlandse vrouw twittert live haar bevalling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*