Bijzonder babyberoep: geboortefotograaf

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

marry_fermont2Er zijn veel bijzondere babyberoepen, maar het beroep van Marry Fermont is wel heel speciaal: zij is geboortefotograaf. Ze was de eerste in Nederland. Marry fotografeerde al meer dan 60 bevallingen! Als je dit beroep hebt, maak je van alles mee. Marry (34) vertelt over haar  werkdagen, waarvan ze nooit weet wanneer die beginnen, en ook over bijzondere bevallingen die ze meemaakte. “Er Is echt niks mooiers!”

Marry: “Toen ik mijn eerste geboorte fotografeerde, was ik verkocht. Ik fotografeerde al jaren als hobby en had er al vaker over gedacht om de stap naar professioneel fotograferen te maken, maar ik wist nooit goed welke richting. Het was in één klap duidelijk toen ik bij de eerste bevalling was als fotograaf. Mijn kennis van verloskunde kon ik hierbij perfect gebruiken!” Marry heeft namelijk ook verloskunde gestudeerd. “Na mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming heb ik jaren in het buitenland gewerkt als reisleidster. Toen ik terug kwam ben ik verloskunde gaan studeren en daar kreeg ik het idee om geboortefotograaf te worden. In februari 2011 begon ik als eerste in Nederland met geboortefotografie. Inmiddels heb ik meer dan 60 geboortes gefotografeerd en heb ik me naast geboortefotografie ook gespecialiseerd in zwangerschaps-, newborn- en babyfotografie. Mijn droom is om geboortes over de wereld fotograferen en workshops te geven in het buitenland.”

004-Fotos Fermont Fotografie

Marry’s werk is ontzettend dynamisch: “Aangezien je nooit weet wanneer een bevalling begint, weet ik ook nooit hoe mijn dag eruit gaat zien. Iedereen die een afspraak met me maakt, weet dat die op het laatste moment verzet kan worden. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week oproepbaar. Als ik gebeld word, hangt het moment waarop ik ga rijden af van hóe een bevalling begint, of het een eerste kindje is en hoe ver het is. Ik weet nooit van tevoren hoe het zal gaan of wanneer ik zal gaan. Het altijd oproepbaar zijn, is soms lastig. Je raakt eraan gewend, maar het is wel jammer dat je niet meer spontaan kan beslissen om naar Parijs te rijden of een weekendje naar Groningen te gaan. Maar eerlijk is eerlijk: daar denk je geen seconde aan wanneer je weer zo’n kleintje op de wereld ziet komen!”

Een vraag die voor de hand ligt: wat is Marry’s mooiste foto? Marry: “Ik heb zoveel mooie foto’s dat ik dat heel erg moeilijk vind om te zeggen. Ik heb dit jaar wel een prijs gewonnen met een foto waarbij een opa en oma elkaar omhelzen met de mama en de baby op de voorgrond. In die foto zit zoveel emotie en alles klopt er gewoon aan! Het was zo’n mooi moment!”

003-Fotos Fermont Fotografie

“Omdat ik op zo’n bijzonder moment aanwezig ben en ik mensen blij kan maken met foto’s van dit speciale moment, regent het vaak complimenten. Mensen zeggen de liefste dingen tegen me. Die dankbaarheid van ouders kan ik niet goed uitleggen, maar is zo speciaal!”

Sommige momenten blijven Marry extra bij: “Ik maakte mee dat een mama een raketijsje ging eten toen ze bijna volledige ontsluiting had. Ook was er een vrouw die al twee oudere kinderen had, die beide bij de bevalling waren en het allebei geweldig vonden. En er was een mama die in bad wilde bevallen, maar in plaats daarvan staand naast het bad haar kindje kreeg, omdat het zo snel ging!”

“Een bevalling is zo’n mooi en bijzonder moment en ik mag daarbij zijn! Ik mag me volledig concentreren op alles wat er gebeurt zonder dat ik daar verantwoordelijk voor ben. Je krijgt zo’n speciale band met je “klanten” dat het niet voelt alsof het klanten zijn. Het geluk wat zij op dat moment voelen werkt aanstekelijk en na de geboorte van een kindje loop ik ook weer een paar dagen op wolkjes. Er is echt niks mooiers!”

002-Fotos Fermont Fotografie
001-Fotos Fermont Fotografie

We interviewden nog meer mensen met een bijzonder babyberoep. Lees ze hier allemaal! En had je dit prachtige geboortefilmpje al gezien? Wij hielden het niet droog!

Bekijk ook Marry’s Facebookpagina voor meer mooie foto’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*