Kleine vrouwen bevallen eerder

korte vrouw zwanger onderzoek

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wist je dat klein zijn soms zijn voordelen heeft als je zwanger bent? Kleine vrouwen hebben kortere zwangerschappen. Dat laat onderzoek onder 3.485 moeder-babyparen uit Finland, Noorwegen en Denemarken zien.

Invloed lengte en erfelijke factoren op geboortedetails

De onderzoekers onderzochten of de lengte van de moeder invloed had op de geboortelengte en het geboortegewicht van de baby en lengte van de zwangerschap. Het ligt voor de hand dat het gewicht en de lengte van de baby te maken heeft met erfelijke factoren. Dit bleek ook het geval te zijn bij de moeder-babyparen in het onderzoek. De lengte van de zwangerschap had echter ook duidelijk te maken met de de lengte van de moeder.

Lees ook: het weer wat voor meer bevallingen zorgt.

Kleine moeders bevallen eerderzwangerschap korte vrouwen

Ook als de onderzoekers rekening hielden met de doorgegeven genen voor lengte was er nog steeds een verschil in lengte van de zwangerschappen van kleine vrouwen versus lange vrouwen. Hoe kleiner de moeder was, hoe eerder ze beviel. Per centimeter dat vrouwen korter waren dan het gemiddelde, bevielen ze 0,4 dag eerder dan andere vrouwen. Dat is 9 uur en 36 minuten eerder dan de gemiddelde vrouw. Als je 10 centimeter korter bent, zou je volgens het onderzoek gemiddeld 4 dagen eerder bevallen.

Kleine ruimte om te groeien

Er wordt gedacht dat het verband tussen lengte van de moeder en de lengte van de zwangerschap te maken heeft met de ruimte die de baby heeft om te groeien. Bij kleine moeders hebben de baby’s ook minder ruimte om te groeien en daardoor zullen de baby’s eerder indalen en geboren worden. Dit geldt niet als de baby ook klein is, want dan heeft de baby minder ruimte nodig om te kunnen groeien en kan de zwangerschap langer duren.

Bron: PLOS Medicine

Als je zwanger bent, wordt er steeds gevraagd hoe ver je al bent. Maar hoeveel weken ben je, als je 4 maanden zwanger bent? Lees dit artikel: zoveel weken of maanden zwanger: hoe zit dat ook alweer?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*