Moeders met meer kinderen worden minder snel oud

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Goed nieuws voor moeders van grote gezinnen: als je meer kinderen hebt, word je minder snel oud! Dat toont recent onderzoek aan.

Onderzoek naar relatie tussen aantal kinderen en ouder worden

Onderzoekers van de Simon Fraser University waren nieuwsgierig naar het effect van het aantal kinderen op de veroudering van het lichaam van moeders. Ze onderzochten 75 vrouwen uit Guatemala met eenzelfde levensstijl en eenzelfde voedingspatroon, om uit te vinden of het krijgen van meer kinderen goed voor het lichaam is of niet.

Lees ook dit onderzoek: vaak wakker worden is slechter dan een korte nacht maken.

Moeders van veel kinderen verouderen minder snel

Het resultaat van het onderzoek is verbazingwekkend: moeders van veel kinderen verouderen minder snel dan moeders van weinig kinderen. Dit werd aangetoond door de vrouwen in 2000 en 2013 te onderzoeken. Om de ‘leeftijd’ van het lichaam te bepalen werden er bij elke vrouw cellen uit de binnenkant van de wang gehaald en geanalyseerd.

gezin drie kinderen

Mogelijke oorzaak

De onderzoekers verwachten dat het uitgestelde verouderingsproces te maken heeft met de hoeveelheid oestradiol dat aangemaakt wordt tijdens de zwangerschap. Het geslachtshormoon oestradiol komt onder andere voor in de vorm van oestrogeen. Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat oestradiol stress vermindert en veroudering tegen gaat. Een groot voordeel van zwanger zijn!

Nederlandse vrouwen blijven langer jong

Het Nederlandse gemiddelde ligt op 1,76 kinderen per vrouw. Dit is iets meer dan het Europese gemiddelde van 1,57 kinderen per vrouw. Zou het ook zo zijn dat Nederlandse vrouwen langzamer oud worden dan vrouwen in andere landen?

Bron:

Lees ook: thuiskijken bij één van de grootste gezinnen van Nederland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*