9 tips voor bijpassende namen voor je kinderen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Heerlijk toch: uuuren lezen op allerlei namensites, lijstjes maken, schrappen, nieuwe lijstjes maken en uiteindelijk… dé naam voor je kindje vinden. Het is gelukt! Maar dan… is er een tweede op komst, en begint het feest weer van voor af aan. Alleen nu is er nog een extra criterium bijgekomen: past die naam bij de naam van je eerste kindje?

Om je op weg te helpen, hierbij 8 tips voor als je de naam van je tweede mag kiezen, of namen voor een tweeling, dat kan ook natuurlijk! Lees ook onze tips voor alternatieven voor Top 20-namen, daar staan leuke suggesties tussen voor bijpassende namen!

> Oh ja, wil jij andere ouders inspireren? Laat dan hieronder jouw leukste babynamencombi weten!

Naam voor je tweede kindje – of passende namen voor een tweeling

Het is mooi als de namen op de een of andere manier matchen. Of een naam bij een andere naam past is (deels) subjectief, maar je kunt op zoek gaan naar een overeenkomst. We zetten wat ideetjes op een rijtje.

1. Dezelfde eerste letter

Om te beginnen kun je de eerst letter van je kinderen laten matchen – laat bijvoorbeeld alle namen met een J beginnen: Janne en Jolie bijvoorbeeld, of Liva en Luca. Let op: sommige mensen vinden dit onhandig in verband met bijvoorbeeld de post: want wie wordt er dan bedoeld met J. de Vries? Je kunt dit oplossen door je kinderen twee namen te geven.

2. Dezelfde tweede naam

Heb je een naam die voor jou en je partner heel bijzonder is, bijvoorbeeld de naam van je lievelingsoma of iemand waar je erg door geïnspireerd wordt? Dan kun je ervoor kiezen om je kinderen die naam als tweede naam te geven. Zo zijn de namen op een mooie manier verbonden.

3. Lettergreep

Laat de namen matchen door ze allemaal evenveel lettergrepen te geven, bijvoorbeeld Raf & Noor of Tygo & Alex.

4. Afkomst

Laat de namen bij elkaar passen door namen te kiezen die dezelfde afkomst hebben. Zo kun je je bijvoorbeeld laten inspireren door een lijst met Schotse babynamen: wat dacht je van Aran & Maira?

5. Klank

Kies namen die een klank hebben die de namen laat matchen, bijvoorbeeld de laatste klank zoals in Bradley & Riley of -nog iets subtieler- bij de een de middelste klank en bij de ander de laatste: Olivier en Elvira.

6. Betekenis

Heel subtiel maar wel erg mooi: laat de namen bij elkaar passen door namen te kiezen die dezelfde betekenis hebben. Ayah & Marvelle betekenen bijvoorbeeld allebei wonder, Fedor & Jesse betekenen allebei geschenk (van God).

Bekijk ook: 130 mooie en bijzondere Bijbelse namen.

7. Stijl – Franse namen bijvoorbeeld, of klassieke namen

Namen matchen al snel als ze dezelfde stijl hebben. Je kunt bijvoorbeeld een taal kiezen die je mooi vindt: Franse of Engelse namen bijvoorbeeld (Danae & Iven of Dean & James) of ga voor klassieke namen zoals Amélie & Eloïse.

8. Populariteit

Phyllon & Ramon werden vorig jaar net zo vaak gegeven en ook Duuk & Kiki werden vorig jaar allebei ongeveer even vaak geboren :) (zo’n 127 keer).

9. Thema

Namen kunnen matchen doordat ze hetzelfde thema hebben. Denk hierbij aan namen uit een bepaalde film of uit de literatuur (bijvoorbeeld Bijbelse namen of Lotta & Ronja uit de boeken van Astrid Lindgren) of bijvoorbeeld de natuur (Flint & Alder).

Bekende Nederlanders gingen voor deze combi’s:

Wendy van Dijk: Sem en Lizzy
Nikkie Plessen: Jolie en Alain
Jan Kooijman: Logan en Ava
Beau van Erven Dorens: Bram, Tijn, Jan en Bobbie
Dennis van der Geest: Bjørn, Fynn en Deza
Linda de Mol: Noa en Julian
Marco Borsato: Luca, Senna en Jada
Anouk: Jesiah, Benjahmin, Phoenix, Elijah en Jeremiah
Jim Bakkum: Lux en Posy

Op Facebook riepen we de hulp in van lezers: welke meisjesnaam past er bij Mees? We kregen heel veel reacties, maar eentje sprong er wel uit!

Merel werd heel veel genoemd. Klik door om te zien wat mensen nog meer suggereerden. En… heb je zelf ook (anoniem) hulp nodig bij het kiezen van een naam? Mail dan naar info@babyblog.nl, wie weet kunnen we dan een oproepje op Facebook zetten!

Lees ook: de Top 50 oer-Hollandse namen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*