Je baby voorlezen: leuk en belangrijk

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Voorlezen baby

Gastblog door Julienne van den Heuvel van Boekstart

Als je je baby ’s morgens uit zijn bedje haalt, begin je vanzelf tegen hem te praten, zo blij is hij je weer te zien. En dat gaat eigenlijk de hele dag door, bij alles wat jullie samen doen. In bad, aankleden, in de buggy, er valt altijd wel wat te kletsen. Dat is gezellig, maar ook heel belangrijk. Al begrijpt je baby niet wat je zegt, hij leert toch spelenderwijs taal.

Voorlezen versterkt de band

Kinderen die veel woorden horen als ze piepjong zijn, hebben een vliegende start. Op heel jonge leeftijd leren ze het meest. Ook voorlezen draagt daartoe bij, dat is uit onderzoek gebleken. Ook blijkt dat kinderen die als baby werden voorgelezen het later beter doen op school. Bovendien versterkt voorlezen de band met je baby. Hij voelt dat jij er voor hem bent en dat wat hij doet belangrijk is.

Misschien vind je het wat onwennig om je baby zo jong al voor te lezen. Probeer het maar eens! Kies een leuk babyboekje en laat je baby rustig naar de plaatjes kijken. Je zult merken dat hij dat echt aandachtig doet. Vertel wat er te zien is. Je baby legt een verband tussen het woord en het plaatje dat erbij hoort. Zo leert je baby een stukje wereld kennen.

Voorlezen babyTips

Op BoekStart.nl vind je alles over lezen en kinderen van 0-4 jaar. Babyboekjes kun je gratis lenen in de bibliotheek of kopen in een (kinder)boekhandel. Leuke boekjes voor baby’s zijn bijvoorbeeld:

2 Comments

  1. 1

    Ik vond het eerst ook wat onwennig, het voorlezen aan mijn baby. Ik dacht dat hij er toch niet veel van snapte en dat het eigenlijk geen zin had. Ik merk nu echter zeker wel een reactie van zijn kant. Hij wijst en kijkt aandachtig naar de plaatjes. Ik doe het nu elke avond. Heb zelfs een abonnement op //www.kwebbelskinderboeken.nl genomen. Je krijgt dan elke maand een aantal nieuwe boekjes thuisgestuurd, geselecteerd op leeftijd. Super leuk!

  2. 2

    Wat een leuk artikel! Onze kids zijn nu wat ouder, maar ook toen ze baby’s waren hebben we ze al voorgelezen. Geen idee of het daadwerkelijk goed voor de ontwikkeling is, maar leuk is het wel. Ze kijken inderdaad aandachtig mee ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*