6 manieren om van je mama-buikje af te komen (zonder al te veel gedoe)

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Yes! Na de bevalling kijken we allemaal uit om weer in die ene lekkere jeans te passen. Maar de realiteit haalt je in: hij past niet meer. En zo veel tijd om te sporten heb je nou ook weer niet. Dus zetten we wat tips op een rijtje om op een eenvoudige manier je taille weer terug te krijgen.

Buikje na de bevalling

Gemiddeld kom je tijdens de bevalling zo’n 10 tot 15 kilo aan. De baby weegt bij geboorte gemiddeld 3,5 kilo en het vruchtwater, de placenta en de navelstreng wegen samen ook ongeveer 1,5 kilo. Maar daarna blijft er nog tussen de 5 en 10 kilo gewicht over, wat je voor de zwangerschap echt niet had.

Een deel van het gewicht kan verklaard worden door je zwaardere borsten, de baarmoeder (die zelf al 500 gram kan wegen) en de kilo bloed die je extra hebt aangemaakt om je baby van zuurstof en brandstoffen te voorzien. Ook heb je extra vocht vastgehouden. De meeste kilo’s verdwijnen vanzelf in de eerste maand na je bevalling, maar de rest komt op jou aan.

Tips voor een strak mama-buikje

Wat kan je doen om de extra kilo’s kwijt te raken? Hieronder geven we je wat tips die je helpen om zonder veel gedoe een strakkere buik te krijgen.

Lees ook: Mommy workout – dé trend in New York
  • Borstvoeding geven

In de eerste maanden van je zwangerschap maak je al vet aan, wat bedoeld is voor de periode dat je borstvoeding geeft. Wanneer je borstvoeding geeft, gebruikt je lichaam deze reserves, waardoor je afvalt. Ook maakt je lichaam tijdens het borstvoeding geven het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de melk toeschiet en dat de spieren rond de baarmoeder samentrekken, waardoor deze krimpt. En het hormoon heeft het leuke bijeffect dat je als moeder als het ware verliefd wordt op je baby.

Vrouwen die borstvoeding geven, vallen gemiddeld in de eerste 4 tot 6 maanden zo’n 0,6 tot 0,8 kilo per maand af. Als je langer borstvoeding geeft, blijf je nog wel afvallen, maar minder dan in deze eerste periode. Moeders die geen borstvoeding geven, zullen minder makkelijk van hun zwangerschapskilo’s afkomen.

borstvoeding geven

  • Buikband

Het binden van de buik is al een eeuwenoud gebruik. Na de bevalling bond men vroeger stoffen strak om de buik om zo sneller herstel na de bevalling te hebben. Daarom wordt de buikband ook wel een sluitlaken genoemd. Tegenwoordig heb je elastische banden die je met klittenband bevestigd. De buikband haalt de rechte buikspieren en de buikpezen naar elkaar toe. Hierdoor groeien de spieren, die uitgerekt zijn door de zwangerschap, sneller samen. Door het dragen van een buikband ben je dus weer sneller ‘de oude’. Niet alleen helpt het je buikspieren te herstellen, maar ook geeft de buikband steun voor de bekken en de rug en laat het je direct slanker uitzien.

Voor een goed gebruik van de buikband kun je al na 3 dagen starten. Er worden verschillende adviezen gegeven over wanneer en hoelang je het moet dragen. Sommige producenten en fysiotherapeuten adviseren om het alleen overdag te dragen, anderen vertellen dat je het 24 uur per dag kunt gebruiken. Over het algemeen geldt dat je ‘m minimaal 3 weken moet dragen om het meeste effect eruit te halen. Er zijn trouwens ook mensen die absoluut niet geloven in de buikband.

  • Dutjes doen

Doe dutjes samen met je baby. Slaap is erg belangrijk om bij te komen van de bevalling en te wennen aan je nieuwe ritme. Vrouwen die slaaptekort hebben, zullen hun vermoeidheid willen compenseren door meer te eten. Hoewel je als je borstvoeding geeft ook daadwerkelijk meer moet eten, is het niet nodig om te gaan schransen of ongezonde tussendoortjes te nemen. Door te slapen voorkom je dat je hiertoe geneigd bent.

  • Lichte buikspieroefeningen

Het is belangrijk om je buikspieren te gebruiken, om ze weer in vorm te krijgen. Hoewel het in de meeste gevallen niet aan te raden is om direct na de bevalling weer te starten met sporten en trainen, zijn lichte oefeningen wel goed voor je lichaam. Span bijvoorbeeld je buik aan, zodat je je navel naar je ruggengraat duwt, terwijl je rustig doorademt. Door deze oefening een paar keer per dag te herhalen, train je de binnenste buikspieren.

ontzwangeren buikspieren

  • Wandel met je kind

Alledaagse bewegingen zoals wandelen zorgen ervoor dat je vet verbrandt, terwijl het niet veel energie kost. Sterker nog: het gééft je juist energie, doordat je je krachten terugkrijgt. Een wandeling maken met de baby in de kinderwagen is een goede manier om dit te doen. Bouw na verloop van tijd je wandeling uit door langer te wandelen of sneller te lopen.

  • Drink genoeg water

sap drinken na bevallingHet klinkt gek, maar als je meer drinkt, houdt je lichaam minder vocht vast. Juist wanneer je in je zwangerschap veel vocht hebt vastgehouden, is het belangrijk om genoeg water of sap te drinken. Als je niet genoeg drinkt denk je lichaam dat je niet genoeg water in je omgeving hebt en zal daarom vocht opslaan. Regelmatig water of sap drinken laat je lichaam weten dat het geen vocht meer vast hoeft te houden.

Lees ook: Dit is de ideale work-out voor drukke mama’s

One comment

  1. 1

    Ik vraag me af of er moeders zijn die na borstkanker en dubbele borst amputatie een kindje hebben gekregen en het ervaren hebben met het verlies van vocht en gewicht.
    Ik verwacht in mei onze baby en ben dan drie jaar na diagnose.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*