Het eetdagboek van een zwangere vrouw #9

eetdagboek zwangere vrouw

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Food4Balance-karin hermans 4Gastblog door voedingsexpert Karin Hermans van food4balance. Zij zal wekelijks feedback geven op het eetdagboek van de zwangere Eva. De kennismaking lees je hier.

Lees hier deel 8 van het eetdagboek.

Tussendoortjes in je zwangerschap

Het is altijd goed om een tussendoortje in te passen. Als je gedurende de dag te weinig eet, of er te lang tussen laat zitten, dan gaat je lichaam in de ‘spaarstand’ staan. Dit zorgt ervoor dat voeding juist als vet opgeslagen wordt in plaats dat het gebruikt wordt als brandstof voor je lichaam. Daarnaast zorgt het eten van een tussendoortje ervoor dat jij je lichaam in balans houdt. En je voorkomt hiermee dalen en pieken in je suikerspiegel, tenminste als kiest voor goede producten. Een dal in je suikerspiegel zorgt er weer voor dat je juist een dipje krijgt. Je krijgt trek, vaak in de verkeerde dingen, of je hebt zin in koffie omdat je lichaam snel weer uit het dal wilt komen. Een handige fabrikant is hierop ingesprongen met de welbekende soepjes rond 16.00 uur.

Het voeden van de foetus gaat de hele dag door, en daarom is voeding en ook het tussendoortje nu helemaal belangrijk. Want als je zwanger bent, gaat altijd het voeden van de foetus voor. Als moeder kom je dan op de tweede plaats te staan.

Maar wat kiest Eva als tussendoortje in de eerste 10 dagen van het dagboek…
Het dagmenu van Eva laat meestal maar één tussendoortje zien, meestal ’s middags. ’s Morgens drinkt ze bij het ontbijt nog wel water, een glas melk of soms koffie. En ze eet een hele enkele keer een koekje.

’s Middags eet zij regelmatig nog één of meerdere boterhammen, of een beschuitje met grasboter, fruit zoals appel of peer, of pure chocolade. Wist je dat als je kiest voor een echte pure variant met minimaal 72% cacao en zonder toegevoegde suiker dit een heel gezond product is. Het bevat onder andere magnesium, wat heel goed is voor de spieren. Eva is een actieve sporter, zij kan dit dus goed gebruiken.

Lees meer over de positieve effecten van het eten van chocolade tijdens je zwangerschap.

tussendoortje zwanger fruit notenDe tip die wij aan Eva kunnen geven is om in de ochtend ook vaker een tussendoortje toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld een (biologische) rijstwafel met hummes of kaas. Juist een combinatie van koolhydraten met eiwitten zijn heel goed, want dit houdt je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. Je kunt ook kiezen voor een stukje fruit met wat noten, of groenten die je bijvoorbeeld makkelijk uit de hand eet tijdens je werk, zoals komkommer, tomaat, wortel. Een boterham of schaaltje yoghurt is ook een goede keus. Eet waar je goed bij voelt, maar blijf gedurende de dag regelmatig en voldoende eten.

Heb jij leuke of lekkere tips voor een tussendoortje? Reageer dan hieronder of mail naar info@babyblog.nl

Over food4balance
In onze landelijke praktijk begeleiden wij (aanstaande) moeders op het gebied van voeding en leefstijl. Wat uniek is aan onze methode is dat wij altijd eerst bekijken of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, voldoende drinkt en sport en voldoende ontspanning krijgt. Onze begeleiding is altijd maatwerk, met maar één doel: fit zwanger en een fitte moeder zijn. Food4balance: de beste start voor jou en je baby.

Karin Hermans is één van coaches van food4balance. Zij heeft zich helemaal gespecialiseerd in de voeding en leefstijl voor in en na de zwangerschap. Zij is ook de persoonlijke coach van Eva. Karin Hermans: “Wij geloven dat een gezond kind zich goed kan ontwikkelen in de maatschappij en dit begint al in de buik van de moeder”.

Alle artikelen en recepten van Karin bekijk je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*