Zo ben je als vader betrokken bij het geven van borstvoeding

vaders borstvoeding ondersteuning

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

De moeder is van nature degene die de baby voeding geeft. Als je kiest voor borstvoeding, lijkt de rol van vaders nihil. Maar juist als vader kan je van waardevolle betekenis zijn bij het geven van borstvoeding. Met de volgende tips ben jij deel van ‘Team Borstvoeding’.

Voorbereiding tijden zwangerschap

  • Leer over borstvoeding: Wees op de hoogte van hoe je vrouw borstvoeding moet geven. Dit is een avontuur dat jullie samen aan gaan. Ze zal jouw hulp hard nodig hebben. Als jij je verdiept in het geven van borstvoeding kan je later veel beter tot hulp zijn.
  • Financieel overzicht: Willen jullie gaan kolven voor nachtvoeding, of nadat je vrouw weer aan het werk is gegaan? Sommige verzekeringen vergoeden een deel van de elektrische borstkolf als deze door een lactatiedeskundige van het NVL is voorgeschreven. Via deze site vind je een lactatiedeskundige bij jou in de buurt.

Bekijk ook: 16x hilarische foto’s van tevreden baby’s: #milkdrunk

Tijdens het geven van borstvoeding

  • Jij bent de fan: Borstvoeding is natuurlijk, maar niet makkelijk. Het kost tijd en oefening om het goed te laten verlopen. De emotionele ondersteuning die jij kan bieden, heeft je partner echt nodig. Zie het als een wedstrijd waarbij jij de fan bent, die je vrouw aanmoedigt. Ze zal je blijven herinneren als iemand die er was in een lastige tijd waarbij ze je extra nodig had.
  • Visuele vaardigheden: Omdat jij je vrouw en de baby vanaf een ander oogpunt kunt zien dan je vrouw, zie jij waarschijnlijk hoe ze op een andere manier de baby aan kan leggen of hoe ze lekkerder kan zitten. De visuele vaardigheden van mannen komen zo goed van pas. Geef tips en leg kussentjes op de juiste plaats.
  • brengen thee vader borstvoedingRelaxte instelling: Help de moeder om te ontspannen bij het geven van borstvoeding. Als zij ontspannen is, gaat het geven van borstvoeding beter. Omdat jij haar partner bent, weet jij hoe ze het best ontspant. Dit kan van alles zijn: een schoudermassage of haar een glas thee geven.
  • Nachtwaken: Hoewel jij geen borstvoeding kunt geven, kan je de moeder helpen door ’s nachts de baby uit de wieg te halen en naar haar toe te brengen. Zo ziet de baby jou ook ’s nachts en hoor jij voor de baby ook bij het voedingsproces. Door samen te werken is het voor je vrouw ook gemakkelijker.
  • Stressmanagement: Je zult verbaasd staan hoeveel tijd het geven van borstvoeding kost. Andere dingen die je vrouw normaal doet, zijn nu een bron van stress. Als jij haar wat klusjes uit handen neemt, verminder je haar stress en daardoor ook die van jezelf.
  • Beschermer: Kraambezoek komt vaak met de meest ongewenste vragen of adviezen. Jij bent de beschermer van je vrouw wat betreft vragen en adviezen over borstvoeding. Laat zien dat je achter haar staat.

Bekijk ook dit filmpje: Wat een vader allemaal over heeft voor z’n dochtertje…

Na het geven van borstvoeding

  • baby hand vader borstvoeding gevenKalmerende vader: Dit keer is het echt een voordeel dat je géén borstvoeding geeft. Het komt vaak voor dat baby’s, ook na het krijgen van borstvoeding, nog naar de borst van de moeder zoeken, zonder te willen drinken als hen de borst wordt aangeboden. Als jij de baby overneemt, komt de baby meer tot rust.
  • Spelen: Als je baby wat ouder wordt, zal het na het krijgen van borstvoeding nog even lekker wakker zijn. Dat is een goed moment om de baby even uit de handen van je partner te halen en lekker te spelen. Je vrouw kan intussen haar kleding weer goed doen en een momentje voor zichzelf hebben.

Lees ook: Tips voor vader-baby hechting

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*