Het eetdagboek van een zwangere vrouw #10

eetdagboek zwangere vrouw

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Food4Balance-karin hermans 6Gastblog door voedingsexpert Karin Hermans van food4balance. Zij zal wekelijks feedback geven op het eetdagboek van de zwangere Eva. De kennismaking lees je hier.

Lees hier deel 9 van het eetdagboek.

Voeding en verbranding

Voeding is de brandstof voor je lichaam. Dat zullen de meeste mensen wel weten. Maar er zit wel een verschil tussen voeding en vulling. Voeding werkt vóór je en vulling werkt je tegen. Veel producten zoals witte pasta, witte rijst, koekjes, chips etc. zijn vulling en geen voeding.

Wat wij zien is dat Eva bijna alleen maar voeding eet. Zelden zien wij in haar dagboek een product dat alleen vulling is. Maar goed ook, want Eva is zwanger en ze werkt en sport regelmatig. Op sommige dagen sport zij zelfs intensief. Dan heb je juist meer brandstof nodig.

Het is niet nodig om in je zwangerschap voor twee te eten, in porties gezien dan. Pas in de laatste drie maanden van je zwangerschap heb je daadwerkelijk meer kcal nodig, maar daarvoor is dubbel zoveel eten niet nodig. Wel heb je meer vitamines en mineralen nodig; je moet dus vaak anders gaan eten. Wat je eet moet meer bouwstoffen bevatten.

Mocht je blijven sporten zoals je al deed voor je zwangerschap is het altijd goed om te bekijken of je deze dagen meer eten nodig hebt, dan op de andere dagen. Want je lichaam heeft brandstof nodig om jouw dagelijks te laten functioneren. Denk hierbij aan adem halen, je hart laten kloppen, je bloed rond pompen maar ook het in stand houden van je lichaam en weerstand bieden tegen bacteriën en ziekten. Als je zwanger bent, gaat een deel van die brandstof ook nog naar de foetus om deze te laten groeien en ontwikkelen. Je kan je dan ook voorstellen dat wanneer je te weinig binnen krijgt, het ergens gaat knellen.

Probeer dit gezonde recept uit: heerlijke mangosnacks.

Hoe zit dit er bij Eva uit…
Zoals wij al aangaven is Eva een actieve dame die goed op haar voeding let en voldoende beweegt. Als wij kijken naar het gemiddelde van Eva in de afgelopen periode, zien wij dat zij gemiddeld 1829 kcal per dag mat; dit is wat haar lichaam nodig heeft om buiten het sporten goed te kunnen functioneren. Meestal eet Eva minder dan de aanbeveling en heel soms zit zij er wel eens boven. Als zij er onder zit is dit meestal tussen de 100 en 450 kcal. Over 100 kcal doen wij niet moeilijk, maar 450 kcal is wel iets om naar te kijken.

Gemiddeld sport Eva twee keer in de week intensief. Als zij intensief sport verbrand zij tussen de 900 en 1000 kcal. Deze moet zij er dus eigenlijk op die dag extra eten. Het positieve is dat wat Eva eet bijna allemaal voeding is, dus dat zij haar lichaam niet belast met vulling en vervuiling. Wel is het ons advies aan Eva om meer kcal binnen te krijgen. En dat hoeven geen grote hoeveelheden te zijn. Wat je bijvoorbeeld kunt eten, is een avocado die gemiddeld al 350 kcal bevat of een handje noten of zaden. Afhankelijk van het soort noten of zaden varieert een handje tussen de 400 en de 750 kcal. Een handje pecannoten en een avocado compenseren de kcal die Eva verbrandt met sporten. Deze kleine aanpassing zorgt al voor een goede balans voor moeder en kind.

Sport jij tijdens je zwangerschap en heb je tips voor goede voeding om meer kcal binnen te krijgen? Reageer dan hieronder of mail naar info@babyblog.nl

Over food4balance
In onze landelijke praktijk begeleiden wij (aanstaande) moeders op het gebied van voeding en leefstijl. Wat uniek is aan onze methode is dat wij altijd eerst bekijken of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, voldoende drinkt en sport en voldoende ontspanning krijgt. Onze begeleiding is altijd maatwerk, met maar één doel: fit zwanger en een fitte moeder zijn. Food4balance: de beste start voor jou en je baby.

Karin Hermans is één van coaches van food4balance. Zij heeft zich helemaal gespecialiseerd in de voeding en leefstijl voor in en na de zwangerschap. Zij is ook de persoonlijke coach van Eva. Karin Hermans: “Wij geloven dat een gezond kind zich goed kan ontwikkelen in de maatschappij en dit begint al in de buik van de moeder”.

Alle artikelen en recepten van Karin bekijk je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*