Het eetdagboek van een zwangere vrouw #11

eetdagboek zwangere vrouw

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

karin hermans linkedinGastblog door voedingsexpert Karin Hermans van food4balance. Zij zal wekelijks feedback geven op het eetdagboek van de zwangere Eva. De kennismaking lees je hier.

Lees hier deel 10 van het eetdagboek.

Lunchen met Eva

Eva heeft een trouw patroon in haar voeding wat betreft: ontbijt, lunch en avondeten. Wat wij zien is dat zij alle geen dag overslaat.

Waar Eva tijdens het ontbijt en avondeten bijna iedere dag wisselt, ziet de lunch van Eva er meestal hetzelfde uit. Meestal eet ze brood en af en toe kiest ze voor een salade met diverse groenten en soms ook vis in de variant van tonijn. De boterhammen van Eva worden meestal belegd met kaas, pindakaas, chocoladepasta, kipfilet en grasboter. Ook hierin varieert zij niet zo heel veel. Bij de lunch eet zij wel vaak fruit en drinkt ze water. Haar lunch varieert gemiddeld tussen de 250 en 450 kcal.

De koolhydraten en vezels die Eva binnenkrijgt komen meestal uit het meergranenbrood, speltbrood en af en toe een beschuitje of krentenboterham. Groenten bevatten net als granen ook vezels die belangrijk zijn om je darmen in goede conditie te houden. Het goed om te zien dat zij meestal drie of vier boterhammen eet, omdat zij ’s morgens geen brood eet. Bij brood is het altijd wel heel belangrijk om te kijken wat voor een brood je eet. Er zijn helaas veel broodsoorten te koop die een gezonde keuze lijken maar het vaak niet zijn. Je ziet bijvoorbeeld suiker en e-nummers toegevoegd. Ook wordt veel donker brood gekleurd met kleurstof in plaats van dat dit brood echt donker is omdat er nog zoveel vezels in zitten.

Over speltbrood is inmiddels ook meer te vertellen, omdat het tegenwoordig in veel winkels te verkrijgen is. Als je bewust kiest voor spelt, uit gezondheid redenen of omdat je overgevoelig bent voor tarwe, let dan altijd wel goed op de verpakking of er speltbloem of speltmeel staat. Dit laatste is zuiver meel van spelt. Speltbloem moet minimaal voor 50% uit spelt bestaan en de andere 50% niet. Dit kan dan bijvoorbeeld tarwe zijn. Hierdoor is speltbloem ook goedkoper dan speltmeel.

Variatie is het toverwoord. Het advies is dan ook om tussen broodsoorten te variëren om je lichaam uit te dagen en te prikkelen. Kies in je variatie verschillende granen maar ook verschillende broodsoorten. Je kan ook eens voor roggebrood, zuurdesembrood, zelfgebakken pannenkoeken met bijvoorbeeld groenten er doorheen kiezen.

Wanneer de lunch wat lichter is dan gemiddeld dan zien wij dat Eva juist in de loop van de middag nog extra brood eet. Dit is heel goed, luisteren naar je lichaam. Als je tussen de middag minder trek hebt maar in de loop van de middag wel is het goed om deze wel aan te blijven vullen met de goede brandstof.

Heb jij vragen over de lunch die je gebruikt? Reageer dan hieronder of mail naar info@babyblog.nl

Over food4balance
In onze landelijke praktijk begeleiden wij (aanstaande) moeders op het gebied van voeding en leefstijl. Wat uniek is aan onze methode is dat wij altijd eerst bekijken of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, voldoende drinkt en sport en voldoende ontspanning krijgt. Onze begeleiding is altijd maatwerk, met maar één doel: fit zwanger en een fitte moeder zijn. Food4balance: de beste start voor jou en je baby.

Karin Hermans is één van coaches van food4balance. Zij heeft zich helemaal gespecialiseerd in de voeding en leefstijl voor in en na de zwangerschap. Zij is ook de persoonlijke coach van Eva. Karin Hermans: “Wij geloven dat een gezond kind zich goed kan ontwikkelen in de maatschappij en dit begint al in de buik van de moeder”.

Alle artikelen en recepten van Karin bekijk je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*