Het eetdagboek van een zwangere vrouw #12

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Food4Balance-67Gastblog door voedingsexpert Karin Hermans van food4balance. Zij zal wekelijks feedback geven op het eetdagboek van de zwangere Eva. De kennismaking lees je hier.

Lees hier deel 11 van het eetdagboek.

Vitamines

Doordat Eva haar dagboek trouw invulde, konden wij precies zien hoeveel vitamines zij binnen kreeg door haar voeding en supplementen die zij extra slikt. Eva krijgt ondanks haar gezonde voedingspatroon te weinig vitamines binnen. Gelukkig krijgt zij weinig binnen dat de opname in de weg staat, want zij eet nauwelijks suiker en drinkt een enkel kopje koffie per dag.

De vitamines die achter blijven zijn vitamine B1, B3, B6 en vitamine A. Deze laatste vitamine moet tijdens de zwangerschap goed in de gaten worden gehouden. Je moet er niet té veel van binnen krijgen, omdat dit voor vergiftiging van de baby kan zorgen. Met noten, groenten maar ook vis kan Eva ervoor zorgen dat ze juist deze vitamines meer binnen krijgt.

Het overzicht dat wij hebben is altijd een inzage hoeveel er het lichaam binnenkomt in de meest gunstige variant. Want als je groenten en fruit eet, dat al lang in de winkel en/of jouw koelkast heeft gelegen, bevat deze geen tot nauwelijks meer vitamines dan groenten en fruit uit de diepvries. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de voorgesneden groenten uit het koelvak verliezen deze al 30% van de vitamines op het moment dat ze gesneden en verpakt worden. Als deze groenten dan ook nog een aantal dagen in de winkel en bij jou thuis liggen bevat dit zakje nog smaak en vezels, maar zijn de vitamines al verloren. Groenten en fruit die net van het land komen, bevatten juist wel veel vitamines.

Vitamine supplementen

Vaak krijgen wij de vraag of supplementen de vitamines voldoende aanvullen. Hier kunnen wij geen garantie in geven. Het is altijd afhankelijk van het merk en type van het supplement en van in welke combinatie het genomen wordt. Zo zijn er combinaties nodig om voor een goede opname in het lichaam te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van magnesium met vitamine D, calcium en vitamine C en B12 en B11 (ook wel foliumzuur). Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Ook kan het ene merk voor de ene persoon goed werken, terwijl de ander zich beter voelt met een ander merk. De combinatie én het moment waarop je de vitamines neemt zijn heel belangrijk. Ook zijn er een aantal factoren die de opname in de weg staan en vitamines kunnen afbreken zoals bijvoorbeeld suiker en cafeïne.

Wil jij meer weten over vitamines? Reageer dan hieronder of mail naar info@babyblog.nl

Over food4balance
In onze landelijke praktijk begeleiden wij (aanstaande) moeders op het gebied van voeding en leefstijl. Wat uniek is aan onze methode is dat wij altijd eerst bekijken of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, voldoende drinkt en sport en voldoende ontspanning krijgt. Onze begeleiding is altijd maatwerk, met maar één doel: fit zwanger en een fitte moeder zijn. Food4balance: de beste start voor jou en je baby.

Karin Hermans is één van coaches van food4balance. Zij heeft zich helemaal gespecialiseerd in de voeding en leefstijl voor in en na de zwangerschap. Zij is ook de persoonlijke coach van Eva. Karin Hermans: “Wij geloven dat een gezond kind zich goed kan ontwikkelen in de maatschappij en dit begint al in de buik van de moeder”.

Alle artikelen en recepten van Karin bekijk je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*