Het eetdagboek van een zwangere vrouw #14

eetdagboek zwangere vrouw

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

karin-hermansGastblog door voedingsexpert Karin Hermans van food4balance. Zij zal wekelijks feedback geven op het eetdagboek van de zwangere Eva. De kennismaking lees je hier.

Lees hier deel 13 van het eetdagboek.

Mineralen

In Eva’s eetpatroon blijven mineralen erg achter ten aanzien van de vitamines is haar eetpatroon. Mineralen zijn niet alleen heel belangrijk voor de moeder maar ook voor de baby. Mineralen dragen namelijk bij aan de ontwikkeling en de groei van de baby. De mineralen die bij Eva meer achterblijven ten opzichte van de andere mineralen zijn ijzer en calcium.

Calcium voor Eva en calcium voor haar baby

De meeste mensen denken dat je om calcium binnen te krijgen meer melk moet gaan gebruiken. Maar calcium zit in zoveel meer producten dan alleen dit! Onlangs hebben wij helemaal uitgewerkt waarin calcium allemaal zit en wij kwamen tot een lijst van meerdere A4’tjes. Dit geeft wel aan dat dit mineraal in veel producten zit. Hierdoor is het eenvoudig om voldoende binnen te krijgen.

In de zwangerschap wordt calcium gebruikt voor de opbouw van de botten en speelt het een rol bij het functioneren van de spieren en zenuwen van de moeder en de baby. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium. Gelukkig zien wij bij Eva dat zij voldoende vitamine C binnen krijgt. Dit komt mede doordat zij regelmatig aardbeien op haar menu zet.

IJzer in de zwangerschap

Als je zwanger bent, heeft je lichaam extra ijzer nodig voor onder andere de aanmaak van bloed en de opbouw van de spieren en het afweersysteem van de baby. IJzer heeft ook de eigenschap dat het zich tijdens het transport bindt aan zuurstof. Voor de baby is veel nieuw bloed nodig, dus ook veel zuurstof, en dus veel ijzer. Een tekort aan ijzer kan de groei en de ontwikkeling van de baby vertragen en het verhoogt de kans op een te vroege geboorte. Dat Eva te weinig ijzer binnenkrijgt is daarom ongezond.

Toppers op het gebied van ijzer zijn: spinazie, biefstuk, kikkererwten en kabeljauw. Maar ook gedroogde abrikozen. Het is niet alleen belangrijk voor jezelf en je baby tijdens de zwangerschap voldoende ijzer binnen te krijgen maar het draagt ook bij aan je herstel. Er zijn nou eenmaal vrouwen die tijdens de bevalling ook (veel) bloed verliezen. Als je dan al een laag ijzergehalte in je bloed hebt, zal je extra moeilijk herstellen en je langer slap, duizelig en moe voelen.

Heb jij vragen over mineralen? Reageer dan hieronder of mail naar info@babyblog.nl

Over food4balance
In onze landelijke praktijk begeleiden wij (aanstaande) moeders op het gebied van voeding en leefstijl. Wat uniek is aan onze methode is dat wij altijd eerst bekijken of je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, voldoende drinkt en sport en voldoende ontspanning krijgt. Onze begeleiding is altijd maatwerk, met maar één doel: fit zwanger en een fitte moeder zijn. Food4balance: de beste start voor jou en je baby.

Karin Hermans is één van coaches van food4balance. Zij heeft zich helemaal gespecialiseerd in de voeding en leefstijl voor in en na de zwangerschap. Zij is ook de persoonlijke coach van Eva. Karin Hermans: “Wij geloven dat een gezond kind zich goed kan ontwikkelen in de maatschappij en dit begint al in de buik van de moeder”.

Alle artikelen en recepten van Karin bekijk je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*