Bijzonder babyberoep: geboortetaarten maken

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Joyce 08-2013 2128Het begon allemaal met haar eigen bruiloft, waar ze zelf haar bruidstaart maakte. Daarna is het balletje gaan rollen en inmiddels maakt Joyce Enowassam-Landman (28) onder de naam Love at First Bite prachtige geboortetaarten op bestelling – naast haar baan als verpleegkundige. Soms staat ze zelfs midden in de nacht taarten te bakken. “Het leukst vind ik de gezichten als de taart wordt afgehaald!”

Een pak luiers

Joyce: “Toen ik vier jaar geleden zelf ging trouwen, hadden we niet genoeg budget voor een bruidstaart. Mijn man komt uit het buitenland en heel veel van ons geld was opgegaan aan alle procedures die daarbij komen kijken. Ik dacht toen: hoe moeilijk kan het zijn? Ik ben op internet gaan zoeken naar tutorials om mijn eigen bruidstaart te maken. heb één proeftaart gemaakt en toen moest ik een bruidstaart neerzetten voor zo’n 180 gasten! Na die taart is het balletje gaan rollen en kreeg ik steeds meer aanvragen. Toen mijn zoontje geboren was, ben ik minder gaan werken. Mijn man studeert dus voor dat extra centje om een pak luiers te kopen, ben ik taarten op bestelling gaan maken. Tijdens mijn werk in het ziekenhuis kom ik veel verdrietige dingen tegen en dan is het feestelijke van de taarten een fijne tegenhanger.”

‘s Nachts bakken

bijgesneden geboortetaart Jade

“Als ik een taart voor iemand maak, zit ik daar vanaf het moment van bestelling mee in mijn hoofd. Als verpleegkundige werk ik natuurlijk onregelmatig dus vaak sta ik op de gekste momenten te bakken. Soms midden in de nacht als ik om 00.00 thuiskom na een late dienst.”

Geslacht bekend maken

20140104_145528

“Ik heb nog maar twee genderrevealtaarten mogen maken. Ik merk dat het concept nog lang niet bij iedereen bekend is in Nederland. Genderrevealtaarten zijn uit Amerika over komen waaien. Het bestellen van zo’n taart is een leuke en originele manier om aan familie en vrienden bekend te maken of je een jongetje of meisje verwacht. De taart is opgemaakt zodat hij zowel voor een jongetje als voor een meisje kan zijn. De binnenkant is echter roze of blauw gekleurd, dus wanneer de taart wordt aangesneden, weet iedereen gelijk het geslacht van de baby. In Amerika is het zelfs gebruikelijk dat de verloskundige het geslacht van de baby in een gesloten envelop meegeeft aan het stel zodat het voor hen ook nog een verrassing is wat het  geslacht van het kindje is.”

Een tientje

“Ik vind het soms lastig dat het taartmaken heel veel tijd kost. Die tijd kan ik niet aan mijn zoontje besteden of aan het huishouden, terwijl de winst die ik maak daar eigenlijk totaal niet voor compenseert. Ik werk zeker twee avonden aan een taart die 35 euro kost. Daar moeten dan de ingrediënten nog vanaf, dus dan houd ik soms amper tien euro over. Welke gek staat nou twee avonden te werken voor een tientje? Ik dus! Maar daar komt dan ook die passie om de hoek kijken. Ik vind het nog steeds heel leuk om te doen.”

20140510_105310Emotionele klant

“Ik ben er trots op dat iedere taart die ik maak uniek is. Als een stel me de vrije hand geeft in het design en ze dan helemaal blij de deur uitgaan, ben ik trots op wat ik doe. Afgelopen week werd ik opgebeld door een vrouw. Ik had een jaar geleden haar bruidstaart gemaakt en nu was ze zwanger en had haar man voor hun eerste trouwdag een taart besteld die zowel hun huwelijk moest eren, maar ook het feit dat ze een zoontje verwachtten. Ik heb daar lang mee in mijn hoofd gespeeld en kwam uiteindelijk op een design met een kroontje waarin een baby ligt. Het opschrift was ‘kroon op 1 jaar huwelijk’. De kleuren van de taart kwamen overeen met die van hun bruidstaart, en waren op eigen verzoek. De man haalde de taart af en niet veel later werd ik door een emotionele vrouw gebeld dat ze het zo mooi vond en dat ze zo blij was met de tijd en aandacht die ik eraan had besteed. Juist omdat dit geen kennissen van mij zijn, vond ik het zo bijzonder dat ze belde. Dan besef ik dat ik echt een bijdrage lever aan een bijzonder moment in iemands leven en daar wordt ik dan een beetje stil van.

ooievaartaart mariaVergevingsgezind

“Natuurlijk maak ik ook weleens een blunder. Het is me één keer overkomen dat ik een taartophaalmoment verkeerd in de agenda had gezet. De eerste verjaardag van het kindje was op zaterdag en we hadden het er uitgebreid over gehad. Uiteindelijk besloten de ouders dat ze de taart toch liever de avond van tevoren op wilden halen. Dat had ik niet goed verwerkt in de agenda, dus ik was op vrijdagavond druk bezig met decoreren toen de vader ineens voor de deur stond om de taart op te halen! Ik kon wel door de grond zakken. Ik had op dat moment zelf geen auto dus kon ook niet aanbieden dat ik de taart zou bezorgen de volgende dag. Het hielp wel dat die klanten vrienden van me waren… die zijn waarschijnlijk iets vergevingsgezinder dan mensen die ik verder niet ken.”

geboortetaart beschuit met muisjesDroom

“Ik denk niet dat ik ooit alleen fulltime taarten zal maken, daarvoor vind ik mijn werk als verpleegkundige ook te leuk. Maar stiekem droom ik van mijn eigen kleine zaakje waar ik alleen maar toetjes serveer en van waaruit ik ook taarten maak en workshops geef. Wie weet als ik ooit de loterij win?”

Lees hier al onze interviews over babyberoepen (o.a. een kraamverzorgster en een geboortefotograaf). En nu we het toch over taarten hebben… bekijk ook deze geweldig kliederige ‘cake smash-fotoshoot!’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*