Interview met Femke Sterken over Me-to-We en het moederschap

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Journalist Femke Sterken (34) is samen met Barbara van Erp de drijvende kracht achter de website Me-to-We, een ‘online magazine voor ouders met een leven’. Dagelijks verschijnen haar artikelen en lijstjes online met onderwerpen als ‘10 dingen die je echt niet mist na je zwangerschap’. En misschien ken je haar ook van haar wekelijkse column in Libelle, waarin ze schrijft over van alles wat ze meemaakt, onder andere met man Reinier en zoontje Max (1). We belden haar over Me-to-We en vroegen haar wat haar eigenlijk is meegevallen aan het moederschap. “Ik had me erop ingesteld dat de babytijd verschrikkelijk zou zijn.”

Femke Sterken over Me-to-We

Als een gek stukjes tikken

Me-to-we.nl is bedacht door Barbara. Zij kwam op het idee om een site te maken voor ouders met een leven, om de roze wolk door te prikken en te schrijven over de grappige maar ook ellendige dingen die je meemaakt als je een kind hebt. Femke: “Dat het ouderschap geweldig is weten we al, maar wij schrijven ook over de horror van de bevalling en dat je in het begin geen seks hebt. En we geven tips voor allerlei plekken waar je met je kind heen kunt gaan, die ook leuk zijn voor ouders.” De site ging online in februari 2014 en binnen drie dagen hadden al 10.000 mensen de site bezocht! Femke: “Toen dachten we ‘hier hebben mensen behoefte aan’. Ik zit nu elke dinsdag als een gek zes stukjes te tikken, en Barbara ook. Zij zoekt ook de foto’s erbij. En we hebben wat freelancers die af en toe iets schrijven. We zitten nu op zo’n 200.000 unieke bezoekers per maand. Ik wist dat het een goed idee was van Barbara, maar zó’n goed idee…”

Bron: Facebook Metowe

Bron: Facebook Me-to-We

Een grote droom

Elke maandag zit Femke bij Libelle op de redactie en op dinsdag is het Me-to-we-dag. Dan zitten zij en Barbara bij elkaar op kantoor, overleggen ze en bedenken ze bijvoorbeeld nieuwe rubrieken. Woensdag heeft ze haar mamadag samen met zoontje Max. Op donderdag en vrijdag werkt ze voor andere tijdschriften. Femke: “Na een paar jaar hopen we met de site op zo’n 400.000 unieke bezoekers te zitten. Dan kunnen we er echt wat mee verdienen. Nu stoppen we al het geld dat we verdienen nog terug in de site. We hebben nog allerlei plannen, we denken groot. Een festival bijvoorbeeld, misschien iets op tv, en er gaat waarschijnlijk een boek komen! Dat is echt een grote droom, een naslagwerk in Me-to-We-stijl waar ouders tips uit kunnen halen en om kunnen lachen.” Het leukste wat ze tot nu toe hebben meegemaakt met de site? In september won Me-to-we twee ‘momblog-awards’: “Toen hebben we wel even champagne gedronken!”

Provoceren

‘Waarom Femke altijd bang is dat de oppas met haar man gaat zoenen’ en ‘21 (vieze) dingen die niemand je vertelt als je zwanger bent…’ – hoe komt Femke aan alle inspiratie voor de stukken die ze schrijft? Femke: “Gedurende de week noteer ik in m’n telefoon waar ik tegenaan loop met m’n kind. Dit weekend had ik bijvoorbeeld echt een dramaweekend met een peuter die niet in de tram wilde blijven zitten. Op een gegeven moment riep de tramconducteur zelfs om: ‘Wil die mevrouw die peuter even op schoot houden…?’ Dan denk ik ‘Oh, dit is een column’. Op maandagavond bekijk ik nog allerlei buitenlandse sites om te kijken of ik daar nog inspiratie uit kan halen. Ik ben er constant mee bezig en op dinsdag moet ik m’n ideeën omzetten in tekst.” Femke is best wel heel open over waar ze allemaal over schrijft – waar ligt voor haar eigenlijk de grens? Femke: “Poeh, die zal er vast zijn, maar waar…? Soms vinden mensen het niet kunnen wat ik schrijf maar ik vind het leuk om die grens op te zoeken. Ik vind ‘t leuk om te provoceren. Mensen hemelen vaak hun zoon of dochter helemaal op, maar ik vind het juist leuk om ook kritiek te durven geven op m’n kind.”

femkemaxMinder gestrest dan gedacht

Sinds een jaar is Femke moeder van zoontje Max. “Ik vind het moederschap superleuk maar het is niet m’n hele leven. Ik wilde het zo lang mogelijk uitstellen – als je tot je veertigste onverminderd vruchtbaar bleef, had ik nog even gewacht. Ik had verwacht dat ik gestrester zou zijn als moeder, maar ik ben meer mezelf gebleven dan ik dacht. Ik vind het nog steeds belangrijk om m’n vrienden te zien en veel uit eten te gaan. Reinier en ik verdelen de zorg 50/50: ik pik het gewoon niet dat ik meer zou moeten doen omdat ik nou eenmaal vrouw ben. Je hebt wel meer strijd als jonge ouders, maar dat hoort erbij. Als Max wat ouder wordt zal er wat meer rust in de tent komen, denk ik.”metowe

 Trots

Haar favoriete eigen artikel op Me-to-we is een post over wat Femke na aan het hart ligt: over dat iedereen vraagt wanneer het tweede kind komt, omdat één kind zielig is. Femke: “Ik vind ‘t belachelijk dat twee kinderen de standaard is. Misschien vind ik één kind wel genoeg! Uit onderzoeken blijkt dat die kinderen het hartstikke goed doen. Dat artikel werd heel goed bekeken. Ik denk dat veel vrouwen zich er wel in herkennen en daar kan ik best trots op zijn, omdat het echt een boodschap van me is: ‘kijk eens verder dan de standaard’.”

Idyllische periode

Wat is haar eigenlijk meegevallen aan het moederschap? Femke: “De babytijd! Mensen doen daar heel moeilijk over: borstvoeding, geen slaap, het is een enóóórme verandering. Ik had me er dus heel erg op ingesteld dat het een verschrikkelijke tijd zou worden, maar ik vond het echt fantastisch. De borstvoeding ging heel makkelijk en slapen… ja, je zit op zo’n adrenalinewolk, dat je niet eens zoveel slaap nodig hebt. Je kijkt naar dat kind en bent zielsgelukkig. En ik sliep gewoon met hem mee! Ik vond het eigenlijk een heel idyllische periode.” Wat wil je andere jonge moeders meegeven? “Misschien worden heel veel mensen hier kwaad over, maar ik vind: geniet heel erg van je moederschap, maar… verlies je er niet helemaal in. Bijvoorbeeld foto-updates van je pasgeboren baby: één is wel genoeg. Per maand! Vind ik dan. Het moederschap is een extra ding erbij, maar je hebt ook nog je eigen persoonlijkheid, je eigen leven. Laat het prachtige aspect van het moederschap niet je leven overheersen.”

Lees ook het interview met de eerste geboortefotografe van Nederland.

One comment

  1. 1

    leuk om te lezen Femke. Mijn vraag is,, mijn moeder heette ook Fem Sterken en mijn kleindochter, Femke. Heb je in de verte misschien familie in het oosten des lands wonen? mijn oom Thijs Sterken woonde in Breukelen. daar wonen nog nichten van mij.Hennie Sterken woont inDen Haag. en ook nog een Hendriek Sterken, werkte op een ministerie. als je zin hebt mag je reageren. Bij voorbaat hartelijk dank. anna dochter van Fem Sterken Kouwen.

    en als we het toch over baby,s enz hebben ,wij hebben in onze opleiding tot kraamverzorgster geleerd; als het allemaal te veel wordt voor de a s vader tijdens de bevalling dan schuif hem maar onder het bed. grappig toch?!
    ik heb er wel eens 1 naar buiten/balkon gestuurd., om bij te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*