Knuffelen is zo gezond – voor kinderen én ouders

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Knuffelen met je kinderen geeft een fijn gevoel, voor jou als ouder en voor je kind. Kinderarmpjes om je nek voelen, maakt heel veel los. En is je zoon of dochter boos of verdrietig, dan kan een dikke knuffel van papa of mama heel veel goed maken. Hoe kan dat?

Chemische reactie

Tijdens een omhelzing of lichamelijk contact wordt er een stofje in de hersenen aangemaakt, Oxytocine genaamd. Dat stofje zorgt voor gevoelens van liefde, vertrouwen en verbondenheid en wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Met andere woorden, je gaat je er heel fijn bij voelen en het zorgt voor troost.

Gezond de winter in

Uit een onderzoek van de Carnegie Mellon Universiteit in de VS blijkt dat lichamelijk contact en knuffelen de symptomen van een verkoudheid kunnen verminderen of zelfs kunnen voorkomen dat je een verkoudheid oploopt. Door het contact voel je je beter en daardoor ben je minder vatbaar voor virussen. Dat is wel een heel fijn medicijn!

Minder angstig

Ook je bloeddruk gaat omlaag na lichamelijk contact, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van North Carolina. Voor kinderen geldt dat ze zich fijner voelen en minder angstig zijn na een fijne knuffel. Dat kan helpen als ze ergens tegen opzien, bijvoorbeeld een spreekbeurt op school of een andere spannende gebeurtenis.

Kinderarmpjes om je nek voelen, maakt heel veel los

Goed voor het zelfvertrouwen

Met knuffels laat je blijken dat je kind er mag zijn. Ook als je eens een keer boos bent geweest, dan laat je met een knuffel blijken dat je zoon of dochter nog steeds heel lief is en dat je blij met hem of haar bent. Maar je hoeft niet boos te zijn geweest om veel te knuffelen!
Wij zeggen tegen alle ouders en grootouders: knuffel zoveel mogelijk met elkaar, maar vooral met je kinderen en kleinkinderen!

Gastblog door www.opanoma.nl | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*