Alles over je zwangerschapsverlof

zwangerschapsverlof aanvragen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Dit duurt minstens 16 weken. Hier lees je meer over je zwangerschapsverlof.

Lengte zwangerschapsverlof

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof. Dit gaat om 6 weken voor de uitgerekende datum. Je kan uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met verlof gaan. De weken die je niet opgenomen hebt, tel je bij je bevallingsverlof op. Ook als je voor de uitgerekende datum bevalt, kan je de resterende dagen van je zwangerschapsverlof meenemen in je bevallingsverlof. Beval je later dan de uitgerekende datum? Dan heb je geluk: je krijgt twee weken extra vrij!

Lees ook: Gefeliciteerd met uw nieuwe baan! De 24/7 moeder-cao.

Zwangerschapsverlof bij zwangerschap van een tweeling

Vanaf 1 april 2016 is het mogelijk om extra zwangerschapsverlof te krijgen als je in verwachting bent van een meerling. Krijg jij een tweeling of drieling? Dan krijg je 4 weken extra zwangerschapsverlof.

Zwangerschapsverlof aanvragen

Wil je zwangerschapsverlof opnemen, dan moet je dit uiterlijk 3 weken voor je verlof ingaat aangeven bij je werkgever. Hiervoor heb je een zwangerschapsverklaring nodig van je arts, verloskundige, of gynaecoloog. Deze verklaring geeft aan dat je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Je werkgever bewaart dit om aan het UWV aan te kunnen tonen dat jij verlof hebt gekregen.

echo zwangerschapsverlof

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen

Als je zwangerschapsverlof hebt aangevraagd, regelt je werkgever doorgaans de uitkeringsaanvraag voor je. Dit moet 4 tot 2 weken voor je met zwangerschapsverlof gaat, aangevraagd worden bij het UWV. Binnen 4 weken ontvang je een brief met de beslissing ten aanzien van het zwangerschapsverlof. Je werkgever ontvangt hier een kopie van. Meestal wordt de uitkering via je werkgever aan je uitgekeerd. In enkele gevallen komt het direct op jouw bankrekening, bijvoorbeeld als je dienstverband stopt tijdens je verlof. Je uitkering bestaat uit 100% van je dagloon met een maximum van € 202,17 per dag. Hierbij wordt gerekend met het loon waarover je belastingen en sociale premies hebt betaald.

Ziek voor zwangerschapsverlof

Ben je ziek in de periode voorafgaand aan je zwangerschapsverlof, dan gelden hier verschillende regels voor.

Ziek door zwangerschap

Ben je ziek door je zwangerschap in de periode van 6 tot 4 weken voor je uitgerekende datum, dan telt dit als het ingaan van je verlof. Je zult daardoor minder weken bevallingsverlof hebben, dan je had gepland. Ben je ziek in de tijd vóór 6 weken voor je uitgerekende datum, dan gelden de normale regels voor ziek zijn.

Ziek door andere redenen

Krijg je een ziekte die niet met je zwangerschapsverlof te maken hebben. Dan gelden de normale regels voor ziekteverzuim.

ziek tijdens zwangerschapsverlof

Ziek tijdens zwangerschapsverlof

Ben je ziek tijdens je zwangerschapsverlof, dan loopt je zwangerschap- en bevallingsuitkering gewoon door. Meld wel aan je werkgever dat je ziek bent.

Weet je al hoe je je moet voorbereiden op de bevalling? Lees: de ziekenhuistas voor vaders.

Ik ben zwanger en heb een uitkering

Als je van een uitkering leeft en zwanger wordt, vraag je een zwangerschaps-en bevallingsuitkering aan bij het UWV in plaats van bij een werkgever. Dit doe je uiterlijk 8 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum. Je huidige uitkering wordt vervangen door de WAZO-uitkering, die ook geldt voor andere zwangere vrouwen.

Ik ben zwanger en ben ZZP’er

Heb je een eigen bedrijf en ben je zwanger? Dan kan je in aanmerking komen voor een ZEZ-uitkering. Dit staat voor Zelfstandige en Zwanger. Je vraagt deze uitkering uiterlijk 8 weken voor je uitgerekende datum aan bij het UWV. De ZEZ-uitkering loopt even lang als je zwangerschap- en bevallingsverlof.

Lees ook: tips voor iemand die op het punt staat om te bevallen.

Bron: UWV

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*