Buitenland staat versteld van Nederlandse kraamzorg

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Het online magazine Huffpost Parents wijdde pasgeleden een heel artikel aan Nederlandse kraamzorg. Voor mensen uit het buitenland klinkt het ongelofelijk dat Nederlandse moeders ‘verwend’ worden met een week lang kraamzorg.

Canadezen jaloers op Nederlandse kraamzorg

Een ding kunnen we wel zeggen: over de kraamzorg hebben we in Nederland niets te klagen. Hoewel het in andere landen veel normaler is dat je in het ziekenhuis bevalt, sta je dan toch weer na een paar dagen op straat om naar huis terug te gaan. Daar aangekomen moet je het zelf zien te redden. Geen wonder dat de Canadezen jaloers zijn op de Nederlandse kraamzorg.

Dit moet een zondag zijn :) #kraamweek #genieten #newborn #day4 #love #kraamverzorgster / #oma #liefde

Een foto die is geplaatst door Sharon van Aalst (@sharon_insta) op

(Hierboven op de foto zie je trouwens Jolanda. Zij kraamt niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Vaak bij Nederlandse expats maar soms wordt ze ook ingehuurd door locals. Meer info vind je op embrasse-zorg.nl.)

Engel in zustersuniform

“De engel in het uniform van een zuster zorgt zelfs voor de moeders mentale gezondheid,” meld Huffpost Parents uit Canada verbaasd. “Ze zal thee en een ontbijtje maken (en het dan naar je toebrengen op bed), de was doen en voor de oudere broertjes en zusjes zorgen.” Dat de verzekering dit bijna allemaal betaalt, is voor de Canadezen een raadsel. Op hun website plaatsten ze ook een leuk filmpje over onze kraamzorg.

Lees ook: laten wij ook een traditie maken van #kraamkost!

Nederlandse moeders verwend met kraamzorg

Hoewel we vroeger langer gebruik konden maken van de kraamzorg, hebben we het als Nederlandse moeders nog steeds goed. Wettelijk is een minimum van 24 uur gratis kraamzorg vastgelegd, en afhankelijk van je zorgverzekering komen hier nog uren bovenop. De wettelijke eigen bijdrage voor de kraamzorg kun je ook laten verzekeren.

Een extra hand in het huishouden en iemand die voor je zorgt, terwijl je uitrust van de bevalling is heerlijk om te hebben. We zijn dan ook benieuwd naar jullie ervaringen.

Hoe lang heb jij kraamzorg gehad? En wat is jouw ervaring? Deel het hieronder.

Lees ook: Bijzonder babyberoep: de kraamverzorgster.

Foto ‘Nederlanse kraamzorg’ via Shutterstock.

4 Comments

 1. 1
 2. 3

  Enigszins verbaasd hier mijn foto tegen te komen maak ik van de gelegenheid maar gebruik om te vertellen: Kraamzorg in het buitenland bestaat ook! Ik reis de hele wereld over om Nederlandse gezinnen van een onbezorgde kraamweek te laten genieten!
  //www.embrasse-zorg.nl

  • 4

   Hey Jolanda, wat leuk dat je ook in het buitenland kraamzorg verleent. Heb je ook het Canadese artikel gezien? Daar staat deze foto ook in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*