Lekker op vakantie met je baby. Het kan! Door deze tips weet weet je waar je aan moet denken bij het voorbereiden, de reis en op bestemming.
Voorbereidingen
- Bekijk bij het plannen van een vakantiebestemming hoe baby- en kindvriendelijk de locatie is. Zijn er voldoende wandelpaden waar je met een buggy kan lopen? Is er een babybedje in je vakantiehuis?
- Informeer bij het GGD naar de nodige inentingen voor het land waar je heen gaat. Deze kan je misschien laten combineren met inentingen die je baby sowieso moet halen.
- Pak geen koffers in waar je baby bij is. Het idee dat jullie weggaan, kan je kindje onrustig maken.
- Ga na of je babyfoon ook in het buitenland werkt. Sommige babyfoons werken alleen op Nederlandse frequenties.
- Overstappen op ander babyvoedsel of babymelk is niet voor elk kind even makkelijk. Neem voldoende flesjes babyvoeding mee zodat je altijd vertrouwd eten bij de hand hebt. Ga je naar een ver land, vraag dan na wat de regels rond het invoeren van voeding zijn. Dit is verschillend per land. Nutricia Kindervoeding Service kan je informatie geven over de verkrijgbaarheid van babyvoedingen in het buitenland.
- Neem het favoriete speelgoed en knuffels van je baby mee. Hierdoor voelt je kind zich veilig in een onbekende omgeving. Een elastiek om een knuffel aan de kinderwagen te bevestigen is ook handig. Niets is zo erg voor een kind als wanneer zijn of haar knuffel kwijt is.
- Neem meerdere spenen mee. Je raakt er makkelijk eentje kwijt.
- Een kleine reisapotheek voor baby’s is handig om mee te nemen.
- Neem bescherming mee tegen de zon: zonnebrand, een parasolletje, een zonnehoedje en een witte doek om over de maxi cosi heen te hangen.
- Een kinderwagen is niet overal handig. Met een draagzak ben je veel flexibeler en kan je overal heen.
Reizen met een kind
- Rijd niet langer dan 1,5 à 2 uur achter elkaar. Je kind moet dan even lekker kunnen bewegen.
- Probeer bij het stoppen je auto in de schaduw te zetten, zodat de auto koel blijft.
- Zorg voor zonneschermen, zodat je baby in de schaduw ligt.
- Neem bevroren waterflesjes mee, deze ontdooien langzaam en blijven lekker koel.
- Doe geen twee ramen tegelijk open, dit zorgt voor tocht. De airco op koud zetten, kan na verloop van tijd ook te veel worden voor je baby.
- Neem een thermoskan met gekookt water mee en melkpoeder. Zo kan je tijdens je pauze melk maken en voorkom je dat kant en klare melk zuur wordt.
- Neem leuke speeltjes mee, en maak deze vast aan de maxi cosi. Hierdoor kan je kind spelen, zonder dat de speeltjes vallen. Maar bied niet alle speeltjes in een keer aan.
- Een speciale baby-cd zorgt voor gezelligheid in de auto.
- Maak een washandje nat en leg dit bij je kind of wrijf het zelf af en toe over het hoofdje van je baby. Dit zorgt voor verkoeling.
Met het vliegtuig
- Reis je met het vliegtuig? Check dan vroeg in en of doe dit via internet, zodat je een plaats kan reserveren waar je genoeg ruimte hebt voor je baby.
- Bij lange vluchten zijn er vaak reiswiegjes (in het Engels: bassinet) verkrijgbaar die je aan een muur kunt uitklappen. Informeer bij het boeken of dit aanwezig is en reserveer het.
- Check hoeveel handbagage je mee mag nemen voor je baby. Dit verschilt per vliegtuigmaatschappij.
- Door de droge lucht in het vliegtuig heeft je baby extra vocht nodig. Je kunt ook 5 tot 10 cc water aan flesvoeding toevoegen of tussen voedingen door afgekoeld gekookt water geven. Als je zelf borstvoeding geeft, zorg dan dat je genoeg drinkt.
- Het opstijgen en dalen geeft druk op de oren. Dit voelt niet lekker aan. Door je baby te laten drinken, verdwijnt de druk door het slikken.
- In Europa mag je geen vloeistoffen in je handbagage meenemen als het meer is dan 100 ml. Voor babyvoeding is een uitzondering gemaakt. Maar gekookt water in hoeveelheden boven de 100 ml om te mengen met poeder wordt niet toegestaan.
- Stewardessen zijn vaak bereid om de potjes babyvoeding op te warmen. Vertel van tevoren op welke tijden je dit wilt, dan kunnen ze het inplannen.
Bekijk ook: Toffe steward laat dreumes vliegen
Op bestemming
- Voor je baby is het flink wennen op in een andere omgeving te zijn. Doe daarom de eerste dagen rustig aan. Hierdoor ontspant je baby en kan hij langzaam wennen.
- Volg zo veel mogelijk je normale schema. Zeker een vast slaapritme is belangrijk voor je kindje. Ga je naar een ver land met andere tijdszone? Houd er dan rekening mee dat het ongeveer drie dagen duurt om je baby hieraan te laten wennen.
- Doe je baby een armbandje om met je naam en telefoonnummer.
- Let er op dat je baby koel blijft. Kijk hier voor tips.
- In een ander land of op campings wordt er niet altijd evenveel gelet op hygiëne zoals jij dat thuis doet. Je kind loopt daardoor meer risico op diarree en andere ziektes. Houd dit goed in de gaten.
- Vuur is een van de grote gevaren op vakanties. Als je kampeert zal je waarschijnlijk op een open gas koken en ook barbecueën wordt tijdens vakanties vaak gedaan. Houd je kind elk ogenblik in de gaten, of laat een volwassene tijdens het koken met de kleinste kinderen even weg gaan.
Lees verder over handige zomerse armbandjes met naam en telefoonnummer voor kinderen